مرکز روزانه آموزش و توانبخشی مهدیه همدان

تحت نظارت سازمان بهزیستی ایران

با ارائه ی خدمات کاردرمانی ذهنی و کاردرمانی جسمی ،گفتاردرمانی، روانشناسی و کلاس های ویژه ی آموزشی

 

کودکان با تشخیص

نارسائی هوشی ، مشکلات ادراکی-حرکتی و تاخیر رشدی

را پذیرش می کند.

با مدیریت کارشناس ارشد کاردرمانی

همدان شیرسنگی بلوار شهید چمران کوچه نیلوفر  تلفن:  08138221617

12 آبان 1403 - 23:0
بازدید ها: 4

والدین محترمی که کودک مبتلا به فلج مغزی دارید.

آیا می دانید چه کسانی می توانند به کودکتان  کمک کنند؟ 

پزشک متخصص مغز و اعصاب کودکان  که مشکل کودک را  بخوبی تشخیص دهد و او را زیر نظر و راهنمائی های لازم را برایتان داشته باشد و در دوره های زمانی مشخص کودک شما را ویزیت کند. و در صورت نیاز برای رفع مشکلات همراه مثل تشنج، دارو های لازم را  تجویز نماید . (تصور نکنید وظیفهء پزشک متخصص مغز و اعصاب و یا ارتوپد  درمان رفع مشکل کودکتان با دارو است فلج مغزی بیماری ای نیست که با دارو رفع شود اما در صورتی که پزشک تشخیص دهد داروهای کمک کننده  را تجویز می نماید.)

پزشک متخصص ارتوپدی اطفال که   اندامها و  عضلات کودک  را  معاینه و مانند متخصص مغز و اعصاب او را زیر نظر داشته باشد و در صورت نیاز به دارو یا جراحی و یا وسایل کمکی مثل کفش طبی و اسپلینت راهنمائیتان کند.

- کاردرمانگری که مهارت ، علاقه ،حوصله و توان کار با کودکان فلج مغزی را داشته باشد.

- فیزیو تراپیستی که مهارت ،  تجربه و علاقه به کار با کودکان فلج مغزی را داشته باشد.

- گفتاردرمانگری که در صورت نیاز بتواند برای رشد و بهبود گفتاری کودک آسیب دیده اقدام کند .

و در صورتی که متخصص مغز و اعصاب  و یا ارتوپدی نیاز ببینند ارجاع به کلینیک ارتوپدی فنی برای ساختن ارتوز و یا بینائی سنجی برای اصلاح و رفع مشکلات چشمی و یا کلینیک  روانشناسی برای مشاوره روانشناسی ممکن است نیاز باشد.

درمان توانبخشی بهترین و موثر ترین درمان برای بهبود رشد حرکتی کودک فلج مغزی می باشد.

13 آبان 1403 - 13:31
بازدید ها: 20

کاردرمانی   یکی از رشته های توانبخشی است که قدمت رسمی آن در جهان حدود 110 سال و در ایران بیش از  50 سال  می باشد. بیشترین  تمرکز کاری  رشته های توانبخشی نظیر کاردرمانی و گفتاردرمانی و فیزیو تراپی و ارتوپدی فنی بر روی درمان افرادی است که به دلایل مختلف دچار ناتوانی هائی شده اند و یا در معرض قرار گرفتن ناتوانی هستندو با روش ها و مداخلات مختلف کار می کنند که هدف عمده ء آنها بالا بردن کیفیت زندگی و کسب حداکثر استقلال و استفاده از توانائی های باقیمانده و بالقوه است.

    تعریف کاردرمانی   Occupational Therapy

     مطابق تعریف انجمن کاردرمانی آمریکا  که در سال 1994 ارائه گردید می توان کاردرمانی را اینگونه توضیح داد:

   کاردرمانی  استفاده از فعالیت هدفمند یا مداخلات طراحی شده در جهت  دستیابی به نتایج عملکردی   است که

   -موجب ارتقاء سلامتی می شود

   -از آسیب یا ناتوانی جلوگیری می کند

و اینکه بالاترین سطح استقلال را برای فردی که یک آسیب، بیماری، مشکل شناختی ، اختلال عملکرد روانی- اجتماعی ،  بیماری های روانی، ناتوانی رشدی یا یادگیری ویا دیگر وضعیت های مشابه  را دارد  رشد می دهد یا بهبود می بخشد و  حفظ  یا بازیابی می کند .

(ادامه ی مطلب در ادامه ی مطلب smiley)

13 آبان 1403 - 13:18
بازدید ها: 20

این سوالی است که ممکن است گاه برای خانواده ها در سیر رشدی کودکشان مطرح گردد. ابتدا   باید بگویم در هر زمان که این پرسش مطرح می شود و خانواده این امکان را می دهد که ممکن است کودکش مشکلاتی از نظر رشدی در مقایسه با هم سالانش داشته باشد عاقلانه ترین کار این است که خیلی سریع به متخصصینی که در این زمینه می توانند اظهار نظر قابل اعتماد داشته باشند مراجعه نمایند.چون در صورت وجود مشکل اصل اول مداخله سریع ( به قول بعضی از اساتید زودرس) است. یعنی هر چه زودتر مداخلات درمانی (در صورت نیاز) شروع شود نتایج بهتر و سریع تری حاصل می شود. ثانیا وقتی صحبت از مشکلات رشدی می شود تنها رشد بدنی و افزایش قد و وزن مطرح نیست رشد از جنبه های مختلف جسمی و روانی و ذهنی و ارتباطی مورد توجه قرار می گیرد و دقت در همه این زمینه ها لازم می باشد. اما چگونه می شود فهمید که کودکی مشکلات رشدی دارد یا خیر؟ رشد روانی -حرکتی هر فرد از الگوهای خاصی تبعیت می کند این الگو ها به همت دانشمندان بدست آمده است و اکنون ما می توانیم برای تشخیص اینکه کودک از الگوهای طبیعی رشدی تبعیت می کند یاخیر به آن مراجعه نماییم به عنوان مثال کودک طبیعی در یک ماهگی شروع به گردن گرفتن می کند و تا ۴ ماهگی باید گردن گرفتن او کامل شود .حال اگر کودک۸ماهه ای را دیدید که هنوز سرش را نمی تواند بلند کند یقین داشته باشید برای طی طریق در سیر رشدی اش نیاز به کمک دارد . کتابهای مختلفی در بازار هست که خود خانواده ها هم می توانند با مراجعه به آنها تا حدودی از سیر طبیعی رشد کودک آگاه شوند کتاب " من و کودک من " ( دکتر جواد فیض)و کتاب " رشد و تکامل کودک "( الیزابت هارلوک ترجمه مریم حیدری ) نمونه هائی از این کتب هستند. مراکز وابسته به شبکه بهداشت بخصوص با استفاده از جدول رشد و گرفتن قد و وزن و دور سر در این زمینه کمک زیادی می کنند. اما چه کسانی در این زمینه می توانند نظری قابل اعتماد بدهند؟ ۱ـ متخصص مغز و اعصاب کودکان (در اکثر موارد بهترین گزینه است.) ۲ـ متخصص اطفال ( که در زمینه اختلالات تکاملی و رشدی دید کافی داشته باشند) ۳ـ کارشناس کاردرمانی ( که در زمینه رشد روانی حرکتی مطالعات کافی دارندمیتوانند به پزشک در تشخیص طبیعی بودن مراحل رشدی کمک کنند.) ۴- کارشناس گفتاردرمانی ( همین کمک را در زمینه رشد آواسازی و گفتار می توانند انجام دهند.) در صورتی که کودکی از نظر برخی حیطه های رشدی دچار تاخیر یا مشکل باشد به تناسب آن ممکن است مداخلات پزشکی و توانبخشی همکاران کاردرمانگر و فیزیوتراپیست و گفتار درمان و روانشناس برای کمک به کودک نیاز باشد.

نویسنده: جلال جوادی کارشناس ارشد کاردرمانی

12 آبان 1403 - 23:32
بازدید ها: 21

ورزش و فراهم نمودن امکانات و ملزومات ورزش حق طبیعی همه ی افراد   می باشد ، اما می توان گفت کودکان با نارسائی هوشی  حتی نیاز بیشتری به استفاده از این فرصت جهت غلبه بر محدودیت هائی که به آنها تحمیل گردیده است دارند  .

گذشته از  این در کودکان با نارسائی هوشی اهداف زیادی در قالب ورزش مد نظر درمانگران می باشد که تعدادی از این اهداف به صورت تیتر وار در ذیل فهرست می شود.

بدیهی هست که تبیین  هر کدام از این اهداف  نیازمند توضیحات بیشتری می باشد.         

  1. تقویت هماهنگی بین اندام های حرکتی با یکدیگر و با چشم
  2. تقویت مهارتهای تعادلی و وستیبولار
  3. تقویت توجه و تمرکز
  4. تقویت مهارتهای بینائی مانند "دید عمقی" و " درک شکل در زمینه"
  5. تقویت مهارتهای شنیداری به عنوان مثال در بازی دویدن دور صندلی و  نشستن روی آن  با قطع صدای آهنگ
  6. تقویت توانائی تقلید حرکتی
  7. انجام حرکات متقارن و نامتقارن اندام ها و قطع خط وسط بدن
  8. کمک به رشد سطوح بالاتر حرکتی مانند لی لی کردن و جفت پا پریدن
  9. بهبود و یا حفظ وضعیت صحیح ستون فقرات
  10. تقویت غلبه ی طرفی اندام ها ی فوقانی و تحتانی
  11. تقویت مهارت های ارتباطی در ورزش ها و بازی های دو نفره و چند نفره
  12. تقویت اعتماد به نفس و حس شاد بود

با توجه به موارد بالا ورزش از جمله فعالیت هائی هست که کاردرمانگران از آن در برنامه ی توانخواهان استفاده و بر آن تاکید می کنند و البته ورزش در  مراکز توانبخشی کودکان با نارسائی هوشی بیشتر جنبه ی درمانی و توانبخشی داشته  و نمی توان بر جنبه ی رقابتی آن تاکید نمود بخصوص هر چقدر سن توانخواهان کمتر باشد جنبه ی درمانی آن پر رنگ تر می باشد .

نویسنده: جلال جوادی کارشناس ارشد کاردرمانی

12 آبان 1403 - 23:20
بازدید ها: 21

خانواده این کوچکترین واحد اجتماعی در فرهنگ ما ویژگی های خاصی دارد و خوشبختانه هنوز بسیاری از این ویژگیهای مثبت علی رغم اقتضائات زندگی در عصر حاضر دست نخورده یا تقریبا دست نخورده باقی مانده است. وابستگی عاطفی اکثرا شدید اعضا نسبت به هم و پشتیبانی آنها در روز های سخت از همدیگر  با وجود بعضی نامهربانی ها در روز های عادی از جمله این ویژگیهاست.  خصوصیت دیگر خانواده های اصیل ایرانی و بسیاری از ملل و اقوام دیگر که هنوز در چنبره زندگی ماشینی دچار بی حسی  نشده اند حمایت آنها از بستگان و همسایه ها و همشهری ها وهم وطنان و نهایتا همنوعان بخصوص در شرایط دشوار است.

با این مقدمه من می خواهم به خانواده هائی اشاره کنم که نیاز اساسی به حمایت و همدلی (نه همدردی صرف) و درک موقعیت و شرایط ویژه اشان از طرف دیگران از فامیل گرفته تا بخصوص دولت متبوعشان دارند.

خانواده هائی که دارای کودکانی با مشکلات خاص رشدی هستند .

آنها ناگهان یا بتدریج متوجه می شوند که کودک دلبندشان نمی تواند پا به پای همسالان رشد کند و مشکلی از نظر حرکتی یا ذهنی یا گفتاری و یا حسی دارد در این موقعیت احساس اضطراب طبیعی ترین احساسی است که  به سراغ خانواده می آید و خود آن هر چند برای به دنبال درمان و راه حلی مناسب برای مسئله بودن محرک لازمی است اما گاه به خاطر شدت زیاد استرس و اضطراب دست و پاگیر و باعث پیدا نکردن بهترین راه برای مواجهه با آن است و متاسفانه همان احساس عاطفی بین خانواده و فامیل هم نه تنها در بیشتر مواقع کمک کننده نیست که به آن دامن می زند و هر کسی اظهار نظری می کند که نهایتا ممکن است موجب آشفتگی ذهنی بیشتر خانواده گردد.
 

12 آبان 1403 - 23:6
بازدید ها: 19