نکات مهمی در زمینه نحوه مصرف، عوارض دارویی، نحوه مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جنسی و کاربردهای درمانی داروی فلووکسامین بر روی بیماری وسواسی جبری دخیل هستند. دکتر ندا فرزانه روانپزشک  بورد تخصصی و روان درمانگر در مقاله زیر در مورد مهمترین نکاتی را در زمینه مصرف داروی فلووکسامین که حائز اهمیت اند را در مقاله زیر برای خوانندگان محترم سایت تهیه کرده اند. این دارو برای درمان بیماری های افسردگی و اختلالات اضطرابی مختلف همچون اختلال پانیک و اختلال های اضطرابی  نیز در صورت صلاحدید روانپزشک می تواند موثر باشد.

فارماکولوژی داروی فلووکسامین کدامند؟

داروی فلووکسامین یک داروی مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین قوی با تمایل حدود 100 برابری به انتقال دهنده سروتونین در مقایسه با ماده انتقال دهنده نوراپی نفرین است. این ترکیب تمایل ناچیزی به انتقال دهنده دوپامین یا هر جایگاه دیگری دارد. این ترکیب به عنوان یک آگونیست قوی در این گیرنده عمل کرده و در این کار بیشترین تمایل را در بین همه داروهای مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (ssri) دارد. ممکن است همین مساله تاثیرات ضدافسردگی و ضداضطرابی آن را ایجاد کرده باشد و همچنین ممکن است باعث کارآیی آن در درمان نشانه های شناختی افسردگی شود. برخلاف داروی فووکستین، متابولیت های داروی فلووکسامین غیرفعال و بدون تاثیر قابل توجه روی جذب سروتونین یا نوراپی نفرین هستند.

کاربردهای اصلی روانپزشکی داروی فلووکسامین کدامند؟

داروی فلووکسامین تقریبا به طور کامل بعد از تجویز خوراکی از دستگاه گوارش جذب می گردد. حداکثر غلظت پلاسمایی داروی فلووکسامین در 2 تا 8 ساعت به دست می آید و تحت تاثیر مصرف همزمان غذا قرار نمی گیرد. همچنین فارماکوکینتیک غیر خطی در داوطلبان بعد از تجویز مکرر دوزهای درمانی فلووکسامین گزارش شده است.

داروی فلووکسامین به طور گسترده در بدن توزیع می گردد (25 لیتر بر کیلوگرم) اما مقدار اتصال به پروتئین (77%) نسبتا کمی در مقایسه با داروهای دیگر دسته داروی مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین دیگر مثل فلوکستین (94%)، پاروکستین (95%)، و سرترالین (98 تا 99 درصد) دارد. فراهمی زیستی خوراکی مطلق داروی فلووکسامین حدود 50% است که به دلیل متابولیسم عبور اول گستردة آن است؛ ایزوآنزیم های خاص سیتوکروم p450 (cyp) کبدی دخیل هنوز شناسایی نشده اند.

مصرف خوراکی داروی فلووکسامین در ادرار و فقط 3% به صورت داروی بدون تغییر از بدن دفع می گردد. حدودا 11 متابولیت غیرفعال از نظر فارماکولوژیکی بعد از داروی نشان دار شده فلووکسامین با رادیواکتیو در ادرار شناسایی شده اند.

 

آیا داروی فلووکسامین در شیر مادر نیز ترشح می شود؟

دفع داروی فلووکسامین از طریق شیر مادر اندک است.

 

آیا مصرف داروی فلووکسامین در افراد سالمند مناسب است؟

 

پاکسازی داروی فلووکسامین در سالمندان و بیماران مبتلا به اختلال کبدی نسبتا آهسته است اما پروفایل فارماکوکینتیکی داروی فلووکسامین در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کلیوی تحت تاثیر قرار نمی گیرد.

 

تاثیرات دارویی فلووکسامین بر روی کبد کدامند؟

 

شواهد نشان می دهند که داروی فلووکسامین مهارکننده ضعیف cyp2d6 در مقایسه با سایر داروی مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین، نوعی مهارکننده متوسط cyp2c19 و cyp3a4، و مهارکنندة قوی cyp1a2 در میکروزوم های کبدی است. بنابراین داروی فلووکسامین احتمالا متابولیسم سوبستراهای cyp1a2 همچون کافئین، کلوزاپین، پروپرانولول، تاکرین، tca های آمین نوع سوم، تئوفیلین، و وارفارین را مهار نموده و حذف این دارو را طولانی می کند. سایر داروهایی که به طور بالقوه دچار اختلال در حذف متابولیک توسط فلووکسامین می شوند شامل داروی بنزودیازپین هایی که تحت متابولیسم اکسیداتیو توسط cyp3a4 قرار می گیرند (مثلا آلپرازولام و دیازپام)، متادون، و تیوریدازین هستند. هیچ تداخل فارماکوکینتیکی مهمی بین فلووکسامین و لیتیم، دیگوکسین، یا اتانول (الکل) وجود ندارد.

 

کارآیی درمانی داروی فلووکسامین چیست؟

 

  1. تاثیر درمانی داروی فلووکسامین بر روی اختلال وسواسی اجباری چگونه است؟

به طور معمول، تجویز خوراکی داروی فلووکسامین با دوزهای 100 تا 300 میلی گرم در روز به مدت 6 تا 10 هفته باعث کاهش معنی دار نشانه های اختلال وسواس اجباری (ocd) در مقایسه با دارونما شده است. کاهش معنی دار مقیاس وسواس اجباری یال-براون و مقیاس رتبة جهانی وسواس اجباری انستیتو ملی سلامت روان بعد از 3 تا 4 هفته رخ داد، تاخیری که مشابه با تاخیر دیده شده به هنگام استفاده از داروی فلووکسامین در درمان بیماری افسردگی است.

شواهد نشان می دهند که داروی فلووکسامین کارآیی مشابه با داروی کلومیپرامین و داروی های مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین مثل داروهای پاروکستین و سیتالوپرام در بیماران مبتلا به بیماری های طیف وسواسی اجباری ocd دارد و بسیار کارآمد تر از ماده مهارکننده بازجذب نورآدرنالین یعنی داروی دزیپرامین است.

داده های محدود نشان می دهند که درمان با داروی فلووکسامین قادر به کاهش احتمال عود در 67% بیماران مبتلا به اختلال وسواسی جبری ocd است. علاوه بر این، درمان با داروی فلووکسامین ممکن است کارآیی درمان رفتاری در این گروه از بیماران را بهبود بخشد.

  1. آیا داروی فلووکسامین بر روی اختلال پانیک یا حمله هراس تاثیر دارد؟

بررسی های متعدد نشان داده اند در بیماران مبتلا به اختلال پانیک نشان داده شده که 6 یا 8 هفته درمان با داروی فلووکسامین باعث کاهش تعداد حملات پانیک کامل در هفته به میزان 54 تا 100 درصد می شود؛ در مقابل، تعداد حملات پانیک کامل هفتگی در این بیماران از 10 درصد افزایش تا 75 درصد کاهش داشت. به طور معمول نسبت بالاتری از دریافت کنندگان داروی فلووکسامین حدود 47 تا 81 درصد در هفته آخر درمان عاری از حملات پانیک بودند. داروی فلووکسامین باعث کاهش معنی دار اضطراب نیز در این افراد با اختلال پانیک شد.

  1. آیا داروی فلووکسامین در افراد مختلف می تواند مصرف شود؟

داروی فلووکسامین معمولا در بیماران بدون اختلالات افسردگی به خوبی تحمل می شود. ریسک رفتار خودکشی در دریافت کنندگان داروی فلووکسامین همچون احتمال اختلال عملکرد جنسی کم است. بخش کوچکی از بیماران تقریبا حدود 0.4% ممکن است علایم ترک داروی فلووکسامین را حدود 1 تا 4 روز بعد از قطع درمان فلووکسامین تجربه نمایند؛ این نشانه های ترک سیگار معمولا خفیف بوده و در 25 روز برطرف می گردند.

 

شایعترین عوارض جانبی داروی فلووکسامین چیست؟

 

عوارض جانبی گوارشی در افراد دریافت کننده داروی فلووکسامین شایع تر از سایر داروی های مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین ssri ها هستند. در غیر این صورت، به طور کلی عوارض جانبی داروی فلووکسامین بسیار مشابه با سایر داروی های مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین ssri ها است.

 

  • عوارض جانبی شایع داروی فلووکسامین :
    •  
    • تهوع، استفراغ، کاهش وزن، خمیازه، از دست دادن اشتها، بی قراری و کلافگی، عصبی بودن، اضطراب، بی خوابی، خواب آلودگی، لرزش دست یا بدن، بی قراری، سردرد، سرگیجه، تپش قلب، افزایش ضربان قلب، درد شکم، مشکلات گوارشی یا سوءهاضمه، اسهال، یبوست، تعریق بیش از حد، ضعف و بی حالی، اختلال عملکرد جنسی از جمله دیرانزالی، اختلال عملکردی نعوظ، کاهش میل جنسی، خشکی دهان.

 

  • عوارض جانبی داروی فلووکسامین غیرشایع :
    • درد مفاصل، توهم بینایی یا شنوایی، افت سطح هوشیاری، عوارض جانبی روی عضلات به خصوص گرفتگی عضلات، لرزش بدن، افت طح هوشیاری، تولید و تجمع مایع در بعضی از اعضاء بدن م مشکلات پوستی خفیف.
    •  
  • عوارض جانبی نادر داروی فلووکسامین :
    • حالات شیدایی، تشنج، اختلال عملکرد کبدی ، حساسیت غیرطبیعی به نور، خروج شیر غیر مرتبط با بارداری یا شیردهی.
    •  
  • عوارض جانبی با فراوانی نامشخص داروی فلووکسامین کدامند؟
    • افزایش مقدار هورمن پرولاکتین در خون، قطع چرخه های قاعدگی و یا نامنظم شدن عادت ماهانه در زنان، درد در بعضی از استخوان ها، بی اختیاری ادرار، تکرر ادرار، خیس کردن رختخواب به صورت ادرار کردن شبانه.
    • سندرم سروتونین: سندرم سروتونین یک شرایط بالقوه کشنده و خطرناک است که به صورت شروع ناگهانی سفتی عضلانی، افزایش دمای بدن، تغییر وضعیت روانی، سندرم بدخیمی نورولپتیک، احساس بی قراری درون روانی که خود را با ناتوانی در بی حرکت ماندن و نیاز فرد به راه رفتن طولانی مدت نشان می دهد، خونریزی واژینال و رحمی، نشانه ترک، تغییرات وزن به صورت کاهش یا افزایش وزن، افکار اقدام به خودکشی و اقدام به خودکشی، اعمال خشونت غیر ارادی نسبت به دیگران مشخص می شود.
    •  

مهمترین تداخلات داروی فلووکسامین:

 

  • cyp1a2 (قوی) که آگوملاتین، آمیتریپتیلین، کافئین، کلومیپرامین، کلوزاپین، دولکستین، هالوپریدول، ایمیپرامین، فناستین، تاکرین، تاموکسیفن، تئوفیلین، اولانزاپین، و غیره را متابولیزه می کند.
  • cyp3a4 (متوسط) که آلپرازولام، آریپیپرازول، کلوزاپین، هالوپریدول، کوئتیاپین، پیموزید، زیپرازیدون را متابولیسم می کند.
  • cyp2d6 (ضعیف) که آریپیپرازول، کلورپرومازین، کلوزاپین، کدئین، فلوکستین، هالوپریدول، اولانزاپین، اکسی کدون، پاروکستین، پرفنازین، پتیدین، ریسپریدون، سرترالین، تیوریدازین، زوکلوپنتیکسول، و غیره را متابولیزه می کند (41).
  • cyp2c9 (متوسط) که داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، فنیتوئین، سولفونیل اوره، و غیره را متابولیزه می کند.
  • cyp2c19 (ریالوی) که کلونازپام، دیازپام، فنیتوئین، و غیره را متابولیزه می کند.
  • cyp2b6 (ضعیف) که بوپروپیون، سیکلوفسفامید، سرترالین، تاموکسیفن، والپروآت، و غیره را متابولیزه می کند.
  •  

 

11 مرداد 1402 - 21:52
بازدید ها: 99

توضیحات کلی در مورد داروی میرتازاپین کدامند؟

میرتازاپین یک داروی ضد افسردگی است. ​ نحوه تاثیر اصلی این دارو از طریق شامل مسدود کردن گیرنده‌های آدرنرژیک و سروتونین می باشد. این دارو معمولا در درمان اختلالات اضطرابی و افسردگی،درمان اختلال وسواسی - اجباری و درمان بی خوابی به کار می‌رود. از نظر شیمیایی، داروی میرتازاپین مشابه یک داروی ضد افسردگی تتراسیکلیک است . ​

ندا فرزانه دکتر روانپزشک (متخصص اعصاب و روان) ذکر می کند که فقط داروی میرتازاپین را همان طور که دکترتان تجویز کرده‌است،استفاده کنید.

اشکال دارویی میرتازاپین کدامند؟

این دارو به صورت قرص  خوراکی تجویز می شود و شکل تزریقی یا شربت ندارد. ​

 

لطفا خود درمانی نکنید.

دکتر ندا فرزانه دارای بورد تخصصی اعصاب و روان (روانپزشک)  غرب تهران بیان می کند که "متاسفانه در بسیاری از موارد برای من و سایر همکاران روانپزشک پیش آمده است که مراجعی که برایش داروی ضدافسردگی تجویز شده است، در ویزیت حضوری و یا آنلاین بیان می کند که چرا مثلا این داروی میرتازاپین را به من دادید و داروی مثلا سرترالین را ندادید. روانشناسم یا دوستم و همکارم به من گفت که این دارو عوارض داره و مثلا فلان دارو تاثیرش بیشتره. ضمن احترام فراوان به تمامی همکارانی که رشته پزشکی نخوانده اند، برای اطلاع رسانی به خوانندگان محترم سایت باید گفت که تجویز نوع دارو کاملا بر اساس صلاحدید روانپزشک و بسته به شرایط بیمار است. بنابراین در صورتیکه فردی با تحصیلات غیر از پزشکی به شما توصیه ای در مورد نوع داروی مصرفی کرد، بهتر است حتما با روانپزشک خود مشورت نمایید و خود درمانی نکنید.

 

آخه" چرا من هنوز خوب نشدم؟" تاکی باید دارو بخورم؟

براساس بسیاری از تحقیقات انجام شده در زمینه موثر بودن یا نبودن میرتازاپین در درمان بیماری افسردگی ماژور مشخص شد که این دارو " به اندازه دیگر داروهای ضد افسردگی در درمان این بیماری در صورت صلاحدید روانپزشک موثر است. این نکته از این نظر مهم است که تعداد بسیار زیادی از افرادی که برایشان این دارو تجویز می شود، وقتی که برای درمان بیماری به روانپزشک مراجعه کرده اند، بعد از چند روز در جلسه های ویزیت توسط روانپزشک بیان می کنند که ​" چرا من هنوز خوب نشدم؟". باید دانست که شروع تاثیر این دارو برای درمان بیماری ها چند هفته طول می‌کشد. ​​​​​​​

11 مرداد 1402 - 21:42
بازدید ها: 95

دکتر فرزانه که به عنوان روانپزشک خانم در تهران فعالیت می کند در این مقاله توضیحات مهم و کلی در مورد نکات تاثیر گذار در زمینه تشخیص و درمان یکی از مهمترین اختلال شخصیت اسکیزوئید/ اسکیزویید را برای خوانندگان محترم سایت بر اساس جدید ترین مقاله های روانپزشکی و روانشناسی بیان می کنند.

آیا احتلال شخصیت اسکیزوئید و بیماری اسکیزوفرنی با هم متفاوت هستند؟

 

دکتر ندا فرزانه بورد تخصصی اعصاب و روان (متخصص روانپزشک) بیان می کند که یکی از شایع ترین سوال هایی که افراد در مطب، اینستاگرام و سایت از روانپزشکان و روانشناس ها می پرسند این است که آیا اسکیزوئید با بیماری اسکیزوفرنی متفاوت است یا خیر؟ جواب این است که این دو با یکدیگر متفاوت هستند و علایم تشخیصی و درمان هایشان کاملا متفاوت اند.

مقدمه:

در قرن پنجم قبل میلاد بقراط اولین تئوری طنز خودش را برای توصیف انواع خلق و خوی ها مطرح کرد. این ایده مطرح کرده است که رفتار انسان می تواند به چهار خلق و خوی متمایز به صورت چهار مزاج سودایی، دموی، صفرایی و بلغمی طبقه بندی شود که به نوبه خود با چهار عنصر خاک، هوا، آتش و آب به ترتیب مرتبط است. بقراط همچنین در تئوری خود توصیف سودایی به عنوان مالیخولیایی، دموی به عنوان خوشبین، صفرایی بعنوان تحریک پذیر و عصبانی و بلغمی را به عنوان بی تفاوت شرح داده است. مشتقات این نظریه اولیه به عنوان اصلاح اصطلاحات توصیفی تا قرن بیستم به آن اشاره می‌شد. مالیخولیایی و دموی و عصبانی توسط امیل کریپلین برای توصیف بیماران افسرده و شیدایی استفاده می شد. سرانجام تلاش های رسمی برای فهرست کردن انواع شخصیت ها از طریق تولید راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ( dsm i) که در سال ۱۹۵۲ رخ داد، ۷ اختلال شخصیت را فهرست کرد. این فهرست متناوبا طولانی و متراکم شد. در سه ویرایش بعدی dsm نهایتاً ده اختلال شخصیتی را در آخرین نسخه dsm( dsm v) بیان می کند. طبق توافق اخیر، اختلالات شخصیتی به عنوان الگوی رفتار های ناسازگار مزمن توضیح داده شده که انعطاف ناپذیر و فراگیر هستند و منجر به اختلال و پریشانی در فرد می شوند.

 

11 مرداد 1402 - 10:31
بازدید ها: 89

داروی پاروکستین، داروی بسیار موثر در درمان سندرم قبل قاعدگی و بیماری افسردگی است. در مقاله زیر توضیحاتی توسط خانم دکتر ندا فرزانه دارای بورد تخصص روانپزشکی در مورد " دوازده نکته کلیدی داروی پاروکستین "، تداخلات دارویی پاروکستین و کاربردهای درمانی برای خوانندگان محترم سایت داده شده است. 

 

داروی پاروکستین(paroxetine)  برای درمان بیماری افسردگی، حمله هراس یا حمله پانیک (panic attack)، اختلال وسواس اجباری، اختلالات اضطراب و اختلال اضطراب پس از سانحه توسط روانپزشک تجویز می شود. اثر بخشی این دارو از طریق کمک به بازگشت تعادل به یک ماده طبیعی با نام سروتونین در مغز انجام می شود.

داروی پاروکستین یک نوع مسدود کننده انتخابی باز جذب سروتونین ssri است و به بهبود خلق و خو، خواب، اشتها و سطح انرژی کمک می کند و همچنین باعث بازگشت علاقه به فعالیت های روزمره می شود. داروی پاروکستین باعث کاهش ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات هراس می شود. به علاوه لزوم انجام کارهای مکرر و تکراری از جمله شستن دست ها و چک کردن اطراف را که باعث مختل شدن فعالیت های روزمره می شود، کاهش می دهد.

 

  1. طریقه مصرف داروی پاروکستین(paroxetine)  :

 

قبل از شروع مصرف دارو راهنمای مصرف و اطلاعات دارویی را با دقت مطالعه کنید و اگر سوالی دارید از روانپزشک خود در جلسه ویزیت حضوری و یا ویزیت غیر حضوری بپرسید.

مصرف قرص پاروکستین خوراکی است و طبق دستور پزشک باید با غذا یا بدون غذا مصرف شود. معمولا یک بار در روز و آن هم صبح خورده می شود. خوردن داروی پاروکستین با غذا باعث کاهش تهوع می شود.اگر این دارو باعث خواب آلودگی در طول روز می شود، با روانپزشک متخخص در مورد زمان مصرف دارو مشورت کنید.

 

  1. نکات قبل از مصرف داروی پاروکستین:

 

میزان مصرف داروی پاروکستین بر اساس شرایط پزشکی، پاسخ به درمان، سن و سال و دیگر شرایط پزشکی فرد مصرف کننده و فقط با صلاحدید روانپزشک متخخص تعیین می شود. حتما در مورد تمام داروها و محصولاتی که مصرف می کنید از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه و داروهای گیاهی به روانپزشک خود اطلاع دهید.

 

برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی ناشی از داروی پاروکستین، روان پزشک در ابتدا مصرف دارو را با میزان کمتری شروع می کند و به تدریج میزان مصرف آن را افزایش می دهد. بنابراین حتما دستورات پزشک را با دقت دنبال کنید. میزان مصرف داروی پاروکستین را به هیچ عنوان خودسرانه افزایش ندهید و دارو را برای مدت طولانی تری مصرف نکنید چون با افزایش میزان مصرف داروی پاروکستین، شرایط روانی شما بهتر نشده و خطر بروز عوارض جانبی نیز افزایش پیدا می کند.

قبل از شروع مصرف داروی پاروکستین تمام سوابق پزشکی خود را به روانپزشک اطلاع دهید، به ویژه اگر مبتلا به هر یک از شرایط زیر بوده اید:

  • سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به اختلال دو قطبی (bipolar disorder)
  • سابقه شخصی یا خانوادگی اقدام به خودکشی (suicide)
  • بیماری های کبد
  • بیماری های کلیوی
  • تشنج (seizure)
  • کاهش سطح سدیم در خون
  • خونریزی یا زخم در روده
  • مشکلات خونریزی
  • سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به آب سیاه یا گلوکوم
  1. طریقه مصرف داروی پاروکستین:

 

داروی پاروکستین را به طور منظم و براساس تجویز روانپزشک مصرف کنید تا بیشترین بهره را از آن ببرید. از جویدن داروی پاروکستین اجتناب کنید. در مورد چگونگی خوردن دارو دستورات روانپزشک را با دقت دنبال کنید. مقدار شروع پیشنهادی داروی پاروکستین برای درمان بیماری های افسردگی، اضطراب منتشر و وسواسی جبری حدود 10 تا 20 میلی گرم می­باشد. البته در افراد مُسن ، افرادی که مبتلا به بیماری­های کبدی یا کلیوی هستند، باید میزان مصرف دارو توسط روانپزشک تنظیم شود.

 

 افرادی که نیاز دارند که میزان داروی پاروکستین  در ایشان با میزان کمتر شروع بشود عبارتند از :

 

 افراد مبتلا به حمله پانیک

 حمله پانیک در افرادمُسن ، کودک و نوجوانان

افراد مبتلا به بیماری­های طبی بخصوص مشکلات کبد و کلیه

 

 

  1. کاربرد قرص پاروکستین در درمان سندرم قبل قاعدگی  :(premenstrual syndrome)

 

اثربخشی کامل قرص پاروکستین چند هفته طول می کشد. اگر داروی پاروکستین را به خاطر مشکلات قبل از قاعدگی مصرف می کنید، ممکن است که روانپزشک به شما توصیه کند که هر روز در ماه که دچار مشکل می شوید مصرف کنید یا دو هفته قبل از اولین روز پریودی این دارو را بخورید.

لازم است حتی اگر احساس خوبی دارید مصرف قرص پاروکستین را ادامه دهید. مصرف داروی پاروکستین را بدون مشورت با روانپزشک و به طور ناگهانی متوقف نکنید. اگر مصرف این دارو به طور ناگهانی متوقف شود، شرایط جسمی و روانی فرد بدتر خواهد شد. برای پیشگیری از ایجاد علائم ترک ناگهانی قرص پاروکستین، در زمان قطع مصرف دارو، روانپزشک از شما می خواهد مصرف دارو را به تدریج کاهش دهید. برای جزئیات بیشتر با روانپزشک خود در زمان ویزیت مجازی، ویزیت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید. بدتر شدن علائم را سریعا به روانپزشک اطلاع دهید.

7 آذر 1401 - 18:4
بازدید ها: 118

داروی سیتالوپرام یکی از مهمترین داروهای درمان بیماری افسردگی و اضطرابی است. در زمینه سیتالوپرام و وسواس فکری نیز در مقاله های علمی خوبی وجود دارد.در این مقاله نکات کلیدی توسط دکتر ندا فرزانه متخصص روانپزشکی در مورد داروی سیتالوپرام  به صورت مکانیسم اثر دارو، زمان مصرف و عوارض قرص سیتالوپرام و سایر نکات مهم برای خوانندگان محترم سایت توسط ایشان تهیه شده است.

۱- نحوه مصرف داروی سیتالوپرام چگونه است؟
بهتر است که اگر سوالی در مورد داروی سیتالوپرام دارید، از پزشک داروخانه یا روانپزشک معالج خود در زمان ویزیت روانپزشکی در زمینه عوارض مصرف قرص سیتالوپرام بپرسید.
داروی سیتالوپرام را همراه با غذا یا بدون غذا و درست طبق دستور پزشک خود می توانید مصرف کنید. البته حتما نیاز هست که نحوه دقیق مصرف سیتالوپرام را از پزشکمعالج خود بپرسید. قرص سیتالوپرام معمولا یک بار در روز صبح یا بعد از ظهر یا شب مصرف می شود. میزان مصرف داروی سیتالوپرام بر اساس سوابق قبلی روانپزشکی، سوابق قبلی بیماری طبی قبلی، واکنش بدن نسبت به درمان، سن و سال ، آزمایش های خون انجام شده و دیگر داروهایی که ممکن است در حال مصرف آنها باشید، تعیین می شود. به طور معمول در زمینه
تداخل دارویی سیتالوپرام با سایر داروهای مصرفی دیگر نیز بهتر است که قبل از تجویز دارو با متخصص اعصاب و روان مشورت کنید.
حتما در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید، اعم از داروهای با نسخه و بدون نسخه و مکمل های گیاهی، با روانپزشک خود صحبت کنید.

 

2- اشکال دارویی مختلف سیتالوپرام چگونه است؟

داروی سیتالوپرام به صورت سیتالوپرام ۲۰ و سیتالوپرام 40 در ایران وجود دارد . البته سایر اشکال سیتالوپرام نیز به صورت قطره و شربت موجود است اما در موارد شایع مصرف نمی شود و فقط باید با توصیه و تجویز متخصص اطفال و یا فوق تخصص کودک و نوجوان مصرف شود. داروی سیتالوپرام که اسم یکی از برند های  تجاری تهیه و توضیع آن لگزاتال است لگزاتال 20 mg و  لگزاتال 40 mg  نیز تهیه و توضیع می شد . داروی سیتالوپرام با هر نوع اسم و برند تجاری که باشد، بدون نسخه اصلا نباید تجویز بشود و باید حتما با تجویز پزشک مصرف شود.

3- آیا شربت یا قطره سیتالوپرام نیز موثر است؟


اگر در حال مصرف شکل مایع داروی سیتالوپرام هستید، در مورد میزان مصرف آن دقت کنید و از قاشق های مخصوص استفاده کنید و برای مصرف از قاشق های معمول خانگی استفاده نکنید، ممکن است در میزان مصرف دچار اشتباه شوید.


4- نکات مهمی که پیش از مصرف قرص سیتالوپرام باید حتما بدانید کدام اند؟


قبل از شروع مصرف سیتالوپرام اگر به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به روانپزشک خود حتما اطلاع دهید. سیتالوپرام ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعال باشد که ممکن است باعث بروز واکنش های حساسیتی یا مشکلات دیگر در بدن در صورت بروز حساسیت و آلرژی شود که شایع ترین علایم آن به صورت مشکاتن تنفسی و پوستی هستند. در صورت بروز مشکلات حساسیت به سیتالوپرام حتما در قدم اول با پزشک اورژانس مطرح کنید تا بررسی تشخیصی و درمان لازم انجام بشود. در قدم دوم با پزشک متخصص اعصاب و روان در ویزیت حضوری و یا غیر حضوری روانپزشکی علایم خود را مطرح کنید تا در زمینه استفاده احتمالی و یا تغییر نوع دارو تصمیم لازم اتخاذ شود.

قبل از مصرف قرص سیتالوپرام در مورد سوابق پزشکی و نیز بیماری های روانپزشکی قبلی خود با روانپزشک  صحبت کنید، به ویژه اگر هر یک از مشکلات زیر را داشته  اید به هشدار ها و احتیاطات سیتالوپرام در این موارد دقت کنید:
سابقه شخصی ابتلا به بیماری های افسردگی و نیز بیماری دو قطبی یا دوقطبی سابقه قبلی بیماری افسردگی در زمان حاملگی و شیردهی- – سابقه ابتلا به بیماری های افسردگی خفیف و شدید – بیماری های دو قطبی یا دو قطبی خفیف، متوسط و شدید، سابقه ابتلا به بیماری وسواس حاملگی و وسواس بعد زایمان
سابقه شخصی یا خانوادگی اقدام به خودکشی، آسیب به خود - سابقه خودکشی موفق در اقوام درجه اول و درجه دوم
انواع بیماری کبد مثل سیروز کبیدی، هپاتیت
تشنج
مشکلات در مواد معدنی مثل کاهش سدیم خون
زخم یا خونریزی روده یا زخم معده
مشکلات خونریزی در زمان قاعدگی
سابقه شخصی یا خانودگی ابتلا به  آب سیاه

7 آذر 1401 - 13:20
بازدید ها: 116

اختلال وسواس فکری-عملی، یا اختلال وسواسی-جبری یک اختلال اضطرابی مزمن است که با اشتغال ذهنی مفرط درمورد نظم و ترتیب، امور جزئی و همچنین کمال‌طلبی همراه است که تا حدی که به از دست دادن انعطاف‌پذیری فرد در انجام امور زندگی می‌انجامد. مقاله زیر توسط دکتر ندا فرزانه روانپزشک دارای بورد تخصصی در مورد "آیا بیماری وسواس قابل درمان است؟" توسط ایشان برای خوانندگان محترم سایت تهیه شده است.

در اختلال وسواس فکری-عملی، افکار وسواس‌گونه و اضطراب‌آور با وسواس‌های عملی معمولا همراه می‌شود. وسواس‌های عملی، کارهایی وسواس‌گونه هستند که شخص برای کوشش در راه کاهش وسواس‌های فکری خود انجام می‌دهد. این کردارها تکراری و کلیشه‌ای و تا اندازه‌ای غیرارادی هستند.

انواع مختلف بیماری وسواسی جبری:

 

طبق جدیترین راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی،اختلال وسواسی -جبری و اختلالات مرتبط شامل اختلال وسواسی- جبری ، اختلال بدریخت انگاری بدن، اختلال ذخیره‌سازی، اختلال کندن مو، اختلال خراشیدن پوست، اختلال وسواسی -جبری و اختلالات ناشی از مواد/دارو، اختلال وسواسی-جبری و اختلالات مرتبط ناشی از بیماری طبی، اختلال وسواسی-جبری و اختلالات مرتبط معین دیگر و اختلال وسواسی-جبری و اختلالات مرتبط نامعین می‌باشد.  بر این اساس اختلال وسواسی-جبری، به دو گونه فکری و عملی تعریف می‌شود.

برخی از افراد مبتلا به بیماری وسواسی جبری ، در شرایط پراضطراب، اقدام به کندن موهای سر بویژه جلوی سر خود می‌کنند همچنین برخی دیگر، وسواس کندن پوست دارند. بعضی دیگر از مبتلایان، وسواس احتکار دارند و هر چیز دور ریختنی را نگه می‌دارند و نمی‌توانند وسایل بی‌ارزش، لباس‌های کهنه خود و غیره را دور بریزند.

 

نکات مهم در مورد بیماری وسواسی-جبری:

 

بیماری وسواسی – جبری حتی در سنین نوجوانی نیز می‌تواند شروع شود. مثلا برخی از نوجوان‌ها به دلیل ابتلا به بیماری وسواسی جبری ocd)) ، برای خواندن یک صفحه کتاب، حدود دو سه ساعت وقت می‌گذارند که انجام این کار می‌تواند بازدهی آنها را کم کند. امروزه یک نوع دیگری از بیماری وسواسی جبری ocd)) در افراد دیده می‌شود که با تلفن همراه مرتبط است. افراد مبتلا به این نوع بیماری وسواسی- جبری، تلفن همراه خود را بدون هیچ دلیلی دائم چک می‌کنند، حتی در شرایطی که صدای تلفن همراه خود را روی حالت سکوت نگذاشته‌اند. مردان و زنان به یک اندازه ممکن است به اختلال وسواسیِ جبری مبتلا شوند اما ابتلاء به این اختلال در مردان عمدتاً در سنین پایین‌تری نسبت به زنان روی می‌دهد.احتمال تطابق در دوقلوهای همسان بالاتر است و در افراد با سطح پایین اقتصادی بیشار دیده می شود.

بیماری وسواسی جبری با چه بیماری های روحی روانی همزمان شایع است؟

بیماری وسواسی جبری ocd)) اکثرا با سایر بیماری های روانی دیگری نیز میتوانند همزمان باشند. . دکتر فرزانه بورد تخصص روانپزشکی بیان میکند که اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی شامل بیماری افسردگی ماژور و دو قطبی، اختلالات کنترل تکانه و اختلالات مصرف مواد در دسته شایع ترین بیماری های روانی هستند که باید به موقع توسط روانپزشک تشخیص داده شده و درمان شوند تا فرد بیمار مبتلا بتواند به عملکرد عادی خود در زندگی اش برگردد. اختلالات تیکtic)  و دیگر انواع بیماری های مرتبط با وسواس ocrd) نیز معمولا می توانند با بیماری وسواسی جبری ocd) رخ ‌دهند. ندا فرزانه روانپزشک غرب تهران بیان می کند که در یکی از جدید ترین بررسی ها مشخص شده است که در ۷۹.۲ % موارد، بیماری وسواس ocd)  بعد از اختلالات اضطرابی دیگری مثل بیماری اضطراب اجتماعی شروع میشود در حالی که بیماری وسواسی جبری ocd) تقریبا به اندازه 92/8% قبل از یک اختلال خلقی نیز می تواند شروع شود. نکته جالب این است که بیماری وسواسی جبری حتی در ۵۸.۹ % موارد می تواند با اختلالات مصرف مواد نیز شروع شود. علاوه بر این، برخی شواهد زیادی حاکی از افزایش ابتلای همزمان به بعضی از بیماری های جسمی در افراد مبتلا به بیماری وسواس ocd) است.

نوع شدید بیماری وسواسی جبری: در موارد شدید بیماری وسواسی جبری ocd)  به صورت یک اختلال شدیدا آسیب زننده در بسیاری از حوزه های شغلی، فردی و زناشوئی با شیوع ۶۵.۳ % از موارد به مدت ۱۲ ماه است. متاسفانه، علی‌رغم افزایش آگاهی از علایم وسواس عوارض ناشی از آن، این بیماری کم‌تر تشخیص داده می‌شود و تحت درمان قرار نمی‌گیرد. و در عمل تنها تعداد کمی از موارد شدید بیماری وسواس به میزان ۳۰.۹ %‏تحت درمان ویژه روانپزشک و روان درمانگر وسواس قرار می گیرند.

20 اردیبهشت 1401 - 17:34
بازدید ها: 161
اختلال افسردگی در افراد طلاق­ گرفته و یا افراد مجرد شایع­تر از افراد متأهل است. شاید علت این است که بیماری دو قطبی در سنین پایین­ تری در فرد شروع می­شود که این مسئله می­تواند در فرد تأثیر منفی بر روی مسائل عاطفی و یا روابط عاطفی و زناشویی داشته باشد. معمولاً برخلاف اختلال افسردگی اساسی، میزان  بیماری دو قطبی یا بای پلار در افراد با گروه­های اقتصادی- اجتماعی بالاتر بیش ­تر از افراد با سطح طبقاتی مالی و فرهنگی پایین­ تر است از سایر بیماری­های روانی که می­تواند در افراد با بیماری بای پلار به طور همزمان وجود داشته باشد، می­توان اختلالات سوء مصرف مواد، اعتیاد به مواد مخدر، اختلال اضطراب منتشر و اختلالات خوردن به صورت پراشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی را نام برد. همچنین میزان حملات پانیک یا حملات وحشت­زدگی و اختلال وسواسی- جبری نیز می­تواند در افراد مبتلا به بیماری دو قطبی بیش­ تر از افراد عادی باشد. از حدود تقریبا ۱۰ سال قبل، تحقیقات بیشتری در مورد اهمیت درک اختلالات دوقطبی و مکانیسم های زیربنایی آن از نظر جنبه ها روان شناختی، نقش رژیم غذائی و تغذیه مناسب، اعتیاد به مواد مخدر و یا علل مرتبط دیگر با این بیماری مهم و جدی روانی شکل گرفته است.اکثر مواردی که در مورد عوامل موثر سایکولوژیک یا روان شناختی اختلال دوقطبی نوشته شده است، بیانگر این موضوع میباشند که چطور این بیماری مهم روانی از این جنبه نادیده گرفته شده است.درمقاله زیر جدیدترین نکات مرتبط با درمان و سیر علایم بیماری بای پلار برای خوانندگان محترم سایت بیان شده است
11 بهمن 1399 - 20:15
بازدید ها: 1719

ندا فرزانه متخصص اعصاب و روان بیان می کند که به طور معمول تشخیص بیماریهای روان پزشکی در مبتلایان به اختلال‌های گوارشی، مشکل نیست. تعدادی نشانه‌های گوارشی تکرار شونده مثل درد، اسهال و یبوست وجود دارد که البته نتایج می‌تواند در بیماریهای روانی یا گوارشی مبهم باشد و سایر نشانه‌های جسمانی و شناختی هستند که روانپزشک را قادر به تشخیص بیماریهای اضطرابی، پانیک و افسردگی می‌کند. به ندرت اما به طور اختصاصی بخصوص در افراد مسنی که بیماری افسردگی تشخیص داده نشده دارند، اسهال غیر قابل توجیه (به عنوان تظاهری از اضطراب همراه)، درد شکمی و کاهش وزن ایجاد می‌شود. در این بیماران، روانپزشک باید آمادگی برای ارزیابی دقیق نشانه‌های افسردگی، نشانه‌های گوارشی و استفاده از درمانهای افسردگی را داشته باشد.

 در مقاله ای که با عنوان "همه چیز در مورد اختلالات روان تنی" نوشته شده است، توضیحاتی در مورد سندرم روده تحریک پذیر که در دسته بیماری های روان تنی است، توضیحات کلی در مورد بیماری های گوارشی روان تنی یا به اصطلاح فانکشنال یا کاربردی  داده شده است. در ادامه سعی بر این است که به طور مختصر در مورد شایعترین بیماری کارکردی گوارشی به نام "سندرم روده تحریک پذیر"  و  علائم شایع آن، علل زمینه ای، درمان های داروئی و غیر داروئی موثر و سایر نکات مهم این بیماری توضیحات دقیقی داده شود.

 

ارتباط بین سندرم روده تحریک پذیر با بیماری های روانی چقدر است؟

 

- حدود نیمی از بیماران سندرم روده تحریک پذیر ، دارای بیماری روانپزشکی هستند. افراد با سندرم روده تحریک پذیر، اختلال درکیفیت سلامتی زندگی دارند و بخش عظیمی از این اختلال می‌تواند بخاطر وجود همزمان اضطراب، افسردگی و بیماری پانیک باشد. اختلال‌های کارکردی گوارشی متشکل از وضعیتهای مزمن یا راجعه‌ای هستند که هیچ علت عضوی برای آنها وجود ندارد ولی موجب ناراحتی و رنج فراوان برای بیمار می‌شوند و سهم عمده‌ای از مراجعه‌های بیمار رابرای ویزیت شدن توسط پزشکان عمومی و متخصصین گوارش به خود اختصاص می‌دهند. در این بیماریها، تداخل‌های پیچیده‌ای بین اختلال کارکردی گوارشی، حساس شدن بیش از حد احشایی و فرایند تغییر دستگاه عصبی – مرکزی در رابطه با محرکهای محیطی و نیز عوامل روانی- اجتماعی دخالت دارند. این نشانه‌های می‌توانند از هر کدام از بخشهای دستگاه گوارش منشاء بگیرند یا اینکه با یکدیگر هم پوشانی داشته باشند. شایع‌ترین بیماری گوارشی کارکردی، نشانگان روده تحریک‌پذیر است. مشابه سایر وضعیتهای طبی، در این مورد هم تاثیر نشانه‌های جسمی و روانی در کیفیت زندگی به صورت اضافه شونده است مثلاً در سوءهضم، ناراحتی و زجر روانی فرد نسبت به شدت سوءهضم، یک عامل پیش‌بینی‌کننده قوی‌تر می‌باشد.

- اضطراب و افسردگی در مقایسه با سندرم روده تحریک پذیر، در هدایت کردن بیمار برای دریافت درمان اهمیت بالایی دارند اما بررسی‌های جدید نشان داده است که جسمانی‌سازی و زجرهای روانی با خود بیماری مرتبط‌ترند تا فقط با کوشش بیمار برای دریافت درمان. همچنین جسمانی‌سازی با اختلال در کیفیت زندگی مربوط به سلامت فردی در جمعیت پایه ونیزبا نمونه‌های بالینی تحت درمان با درمان‌های روانپزشکی همراه است. بعلاوه مشخص شده که کاهش افسردگی با بهبود کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی فردی همراه است. در بررسی‌های بالینی، ارتباط بین آزار جنسی و روانی و بیماری‌های کارکردی گوارشی مشخص شده است اما این یافته‌ها یکدست نیستند.

 

 

17 آذر 1399 - 15:50
بازدید ها: 1698