پلاک میکروبی لایه چسبناک و بی رنگی است که بطور دائم روی دندان ها و لثه تشکیل و انباشته میشود.و با مسواک زدن صحیح برداشته می شود و در طول روز نیز خوردن مواد غذایی سفت ومیوه هایی همچون سیب باعث برداشت پلاک و جلوگیری از تولید و جایگزینی کلونی باکتری میشود.
در صورت برداشته نشدن پلاک میکروبی از سطوح دندان با رژیم غذایی سفت و در صورت عدم رعایت بهداشت دهان روزانه در منزل باعث التهاب لثه و پدید آمدن جرم سفت و سخت یا بعبارتی پلاک میکروبی کلسیفیه می گردد.
جرم را نمی توان با مسواک زدن برداشت.خمیر دندان ها هم از تولید جرم جدید جلوگیری می کند.
تنها راه حذف جرم با روش جرمگیری توسط دندانپزشک می باشد تا کاملا پاکسازی گردند.
30 فروردین 1394 - ساعت : 16:46
بازدید ها: 2525

لثه های سالم از دندانهای شما در برابر بیماریهای لثه؛  محافظت نموده و لبخند بزرگ ! زیبایی را برای شما به ارمغان می آورند.در برخی بیماران تحلیل و نشست لثه ها مشاهده می گردد که بیماری لثه و مسواک زدن بیش از حد دو علت اصلی تحلیل لثه می باشند که می تواند منجر به تبعات زیر گردد :

  • لبخند نا زیبا
  • حساسیت دندان
  • کاهش استحکام دندان
  • پوسیدگی دندان
  • تجمع پلاک میکروبی
  • پیشرفت بیشتر تحلیل لثه در آینده
  •  

برای درمان تحلیل لثه از روشهای  درمانی مختلفی استفاده می گردد. 

 

 

قبل بعد
30 فروردین 1394 - ساعت : 16:19
بازدید ها: 1822

بیماری لثه در زنان

شما به عنوان یک خانم میدانید که نیاز های بهداشتی شما متمایز از آقایان است. همچنین شما میدانید که در زمان های خاصی از زندگی خود، نیاز به مراقبت های بهداشتی ویژه دارید؛ مانند زمان های بلوغ، یائسگی، بارداری یا عادات ماهیانه. آیا میدانید که نیازهای بهداشتی شما در این زمان ها تغییر می یابد؟
در حالیکه زنان بهتر از مردان بهداشت دهان خود را رعایت می نمایند، سلامت دهان آنها به طور مشخصی بهتر از مردان نمی باشد. این موضوع به دلیل تغییرات هورمون در طول زندگی زنان است که می تواند بسیاری از بافت ها از جمله لثه را تحت تاثیر قرار دهد. حداقل 23% زنان 30 تا 45 ساله و 44% زنان 55 تا 90 ساله، بیماری پریودنتیت دارند که یک مرحله پیشرفته از بیماری بافت های اطراف دندانی است.
در این بیماری تخریب بافت های نگهدارنده دندان صورت میگیرد. از آنجایی که پریودنتیت، بیماری است موذی که علائم آن گهگاه جلب نظر نمی کند، بسیاری از زنان نمی دانند که به این بیماری مبتلا هستند تا هنگامی که این بیماری حالت پیشرفته پیدا کند. با این حال در هر مرحله از زندگی شما، اقداماتی وجود دارد که با انجام آنها می توانید سلامت دهان خود را حفظ کنید.


بلوغ :

در طول بلوغ، افزایش در هورمون های جنسی مانند پروژسترون و احتمالا استروژن، سبب افزایش جریان خون لثه ها می گردد. این موضوع احتمالا باعث افزایش حساسیت لثه ها گشته منجر به واکنش های شدید به عوامل محرک مانند خرده های غذایی یا پلاک می گردد. در این زمان لثه ها متورم، قرمز رنگ و حساس به نظر می رسند. همچنان که یک خانم جوان دوران بلوغ خود را سپری می کند، تمایل لثه ها به تورم در پاسخ به محرک های موضعی افزایش می یابد. با این حال مهم است که در دوران بلوغ یک رعایت بهداشت خوب در منزل دنبال گردد که شامل استفاده مرتب از مسواک و خمیر دندان، نخ دندان و انجام جرم گیری های منظم توسط دندانپزشک است. در بعضی از موارد در صورت بروز بیماری ممکن است دندانپزشک یا متخصص لثه درمان پریودنتال را جهت جلوگیری از صدمه به بافت ها و استخوان اطراف دندان ها به شما پیشنهاد نماید.


عادت ماهیانه :

بعضی از خانم ها التهاب لثه (ژنژویت)  همزمان با عادت ماهیانه را تجربه می کنند. زمانی که به این حالت دچار می باشند ممکن است دارای لثه هایی که به راحتی خونریزی می کنند، با رنگ قرمز پر رنگ و متورم باشند و در درون گونه خود احساس سوزش نمایند. ژنژویت همزمان با عادت ماهیانه، درست قبل از دوره ماهیانه زنان شروع شده و با پایان دوره ماهیانه قطع می گردد.


بارداری :

خانم ها ممکن است دچار افزایش شدت ژنژویت یا ایجاد ژنژویت حاملگی شوند که در ماه های دوم و سوم بارداری شروع شده و شدت آن تا ماه هشتم ادامه دارد. در طی این مدت بعضی از خانم ها تومور، خونریزی، قرمزی یا حساسیت را در لثه های خود تجربه می کنند. در بعضی از موارد، لثه های متورم دوران بارداری می توانند واکنش های شدیدی به عوامل محرک موضعی نشان داده و برآمدگی های بزرگی را ایجاد نمایند. این برآمدگی ها که تومورهای بارداری نام دارد بدخیم نمی باشند و معمولا بدون درد هستند. اگر این تومورها بعد از بارداری باقی بمانند باید توسط متخصص لثه برداشته شوند.


مدتی طولانی است که میدانیم عواملی مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل یا دارو ها عوامل خطرسازی هستند که ممکن است سبب شوند مادران دارای فرزندانی نارس و کم وزن گردند. هم اکنون شواهدی در دست می باشد که نشان می دهد بیماری های پریودنتال نیز می توانند یکی از این عوامل خطرساز باشند. زنان بارداری که بیماری های پریودنتال دارند، هفت برابر احتمال بیشتری برای به دنیا آوردن کودکانی نارس و با وزن کم دارند. مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا دقیقا اثبات شود که چگونه بیماری های پریودنتال سبب ایجاد موادی بیولوژیک در خون می شود که عامل زایمان زودرس می باشند. به علاوه زنانی که بیماری آنها در طول بارداری تشدید می گردد در معرض خطر بیشتری برای زایمان های زودرس می باشند.
تمامی عفونت ها باید در زنان باردار مورد توجه قرار گیرند. زیرا برای سلامت جنین خطر ساز می باشند. به همین دلیل توصیه می گردد زنانی که قصد باردار شدن دارند وضعیت پریودنتال خود را با مراجعه متخصص لثه مورد ارزیابی قرار دهند.

یائسگی و دوران پس از آن :

خانم ها ممکن است در این دوره تغییراتی را در دهان خود مشاهده نمایند. آنها ممکن است از ناراحتی های مانند خشکی دهان، درد یا سوزش لثه یا تغییر طعم مانند شوری، تندی یا تلخی شکایت نمایند.
این حالت که به آن ژنژیواستوماتیت یائسگی گفته می شود، درصد کمی از خانم ها را مبتلا می نمایند. در این شرایط لثه ها خشک و براق به نظر می رسند، به آسانی دچار خونریزی شده و رنگ آنها از صورتی کم رنگ تا قرمز پررنگ متغیر است. مراقبت های ویژه توسط متخصص لثه می تواند به کنترل این وضع کمک نماید. بسیاری از زنان با استفاده از هورمون های استروژن تحت نظر پزشک متخصص از این عوارض رهایی می یابند. در بیماری های پریودنتال و پوکی استخوان ماده استخوانی کاهش یافته و حجم استخوان ها نیز کم می شود. مطالعاتی در حال انجام است تا رابطه این دو بیماری را نشان دهد. خانم هایی  که تحت درمان های جایگزین کننده هورمون برای جلوگیری از پوکی استخوان میباشند، باید به خاطر داشته باشند که این درمان ها به حفظ سلامت دندان های آنها کمک می نماید.
نظارت دقیق بر بافت های پریودنتال و لثه و بهداشت دهان برای خانم هایی  که دچار تغییرات دهانی در زمان تغییرات هورمونی می گردند بسیار مهم است. جهت کمک به بهداشت دهان، همچنین سلامت عمومی، موارد زیر توصیه می گردد:

  • حداقل دو بار در سال به یک دندانپزشک جهت معاینه و جرم گیری مراجعه نمایید.
  • دندانپزشک خود را در جریان هر دارویی که مصرف می کنید یا تغییری که در سلامت عمومی شما رخ داده است قرار دهید.

در صورت مشاهده موارد زیر به یک متخصص لثه مراجعه نمایید:

  •  خونریزی از لثه ها هنگام مسواک زدن
  •   لثه های قرمز، متورم یا حساس
  •   لثه هایی که از دندان ها جدا شده اند
  •  بوی بد دهان
  •  مشاهده چرک در بین دندان ها یا لثه ها
  •  تغییر در جفت شدن دندان هایتان هنگامیکه آنها را روی هم می گذارید یا تغییر محل دندان ها
  •  تغییر در نحوه قرار گرفتن و ثبات دندان ها مصنوعی.
30 فروردین 1394 - ساعت : 16:17
بازدید ها: 1623

بیماری پریودنتال چیست؟

معنی کلمه پریودۥنتال از لحاظ لغوی، یعنی اطراف دندان. بیماری پریودنتال که به آن بیماری لثه نیز گفته می شود، یک عفونت باکتریایی است که لثه ها و استخوان نگهدارنده دندان را مبتلا می کند.

این بیماری زمانی شروع  می شود که پلاک میکروبی (لایه ای چسبنده و بی رنگ که بطور دائم  روی دندانهای شما تشكیل می گردد)در صورت عدم رعایت بهداشت  روزانه دهان در منزل و  مراجعات منظم دندانپزشکی  تمیز نگردیده  و باعث التهاب  لثه ها گردد.

در خفیف ترین حالت از بیماری لثه یا ژنژیویت (التهاب لثه ) ، لثه ها قرمز و متورم شده ،به راحتی دچار خونریزی می شوند. ژنژیویت اغلب ناشی از بهداشت دهان ناکافی است ولی با حذف پلاک میکروبی به صورت حرفه ای توسط متخصص مربوطه و نیز رعایت بهداشت دهان مناسب در منزل، قابل برگشت است. در صورت عدم درمان، ژنژیویت می تواند تبدیل به پریودۥنتیت (پیوره یا عفونت لثه) گردد.

سموم تولید شده  توسط باکتریهای موجود در پلاک در نهایت منجر به تخریب بافتها و تحلیل استخوان نگه دارنده دندان می شوند.

چون این بیماری اغلب به آرامی پیشرفت کرده و معمولا بدون درد می باشد، بسیاری از مردم حتی متوجه ابتلا به این بیماری نیز نیستند. بطوریکه با لق شدن دندان که مفهوم آن تخریب تمامی استخوان اطراف دندان است، فرد متوجه بیماری لثه ی خود می گردد! که شاید دیگر بسیار دیر باشد.

30 فروردین 1394 - ساعت : 16:13
بازدید ها: 1629

تغذیه و سلامت دهان و دندان

تأثیر غذاها بر سلامت دهان و دندان

اگر می خواهید از پوسیدگی دندان پیشگیری کنید‏‏،باید بدانید که تعداد دفعات خوردن نیز به اندازه چیزی که می خوریداهمیت دارد.خوردن شیرینی همراه شام،کمتر از خودن شیرینی به عنوان عصرانه به دندان های شما آسیب می زند.البته،تغذیه نادرست و نا کافی نیز می تواند در طولانی مدت سلامت دهان شما را به مخاطره اندازد.آموزش اینکه غذاها چگونه سلامت دندان و لثه های شما را تحت تأثیر قرار می دهد اولین گام به سوی تغذیه سالم برای حفظ بهداشت دهان است.

تأثیرات فوری غذا
به محض شروع خوردن برخی غذاها،تغییراتی در دهان ایجاد می شود.باکتری های موجود در دهان باعث می شوند که پلاک های دندانی حالت اسیدی بیشتری پیدا کنند و این اسید شروع به تخریب دندان می نماید و باعث پوسیدگی دندان می شود.
تمام غذاهایی که دارای کربوهیدرات هستند در نهایت کربوهیدرات هایشان به قندهای ساده همچون گلوکز،فروکتوز،مالتوز و لاکتوز تبدیل می شوند.برخی غذاها که کربوهیدرات های قابل تخمیر دارند در همان دهان شکسته می شوند در حالی که کربوهیدرات برخی غذاها در بقیه قسمت های دستگاه گوارش شکسته می شود.

بعضی باکتری هایی که روی دندان ها هستند از این قندها استفاده کرده و اسید تولید می کنند.این اسیدها مواد معدنی مینای دندان را حل می کنند.البته دندان ها طی فرآیندی مواد معدنی را دوباره بازسازی می کنند.بزاق دهان،فلوراید و برخی غذاها به این فرآیند کمک می کنند.فساد دندان زمانی آغاز می شود که سرعت از دست رفتن مواد معدنی بیش از به دست آمدنشان باشد.
هر قدر غذا به مدت طولانی تری در مجاورت باکتری ها روی دندان باقی بماند،اسید بیشتری تولید خواهد شد.بنابراین کربوهیدرات های چسبنده آسیب بیشتری به دندان می رساند.غذاهایی هم که در شیارهای دندانی جمع می شوند باعث پوسیدگی دندان می گردند مانند سوهان - گز- چیپس و....

چیپس یکی ا ز بدترین این مواد است.فقط کافی است یک مشت چیپس بخورید و بعد ببینید چقدر تلاش لازم است تا تمام آنچه را که بین دندان ها و روی شیارها و شکاف ها ی دندان ها باقی مانده است تمیز کنید.دندان های کرسی که شیارهای بیشتری دارند،بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند.


   
کسانی که در طول روز نوشابه یا قهوه شیرین را جرعه جرعه می نوشند و یا شیرینی های کوچک و اسنک های حاوی کربوهیدرات زیاد مصرف می کنند،تقریبا به طور دائم یک منبع قندی در اختیار باکتریها قرار می دهند.مطالعات نشان داده اند کسانی که بین وعده های غذایی،میان وعده های شیرین مصرف می کنند،بیشتر از کسانی که همان مقدار شیرینی همراه با غذای خود می خورند،در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند.
البته غذاهایی هم وجود دارند که دندان ها را در مقابل پوسیدگی حفظ می کنند،زیرا ترشح بزاق را افزایش می دهند و اسید ها را خنثی می کنند و باعث می شوند که مینا کمتر مواد معدنی خود را از دست بدهد.برای مثال،پنیر کهنه اگر بلافاصله پس از غذا خورده شود،اثر اسید را خنثی می کند.

 

یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود کسانی که میان وعده های شیرین می خورند،بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار گیرند این است که آنان غذاهایی مصرف نمی کنند که اثر قند را تعدیل نماید.جویدن آدامس های بدون شکر می تواند به حفاظت دندان در برابر پوسیدگی کمک نماید.

سلامت دندان ها نیز مانند سایر اعضای بدن ارتباط با تغذیه شما دارد.در واقع دهان شما نسبت به تغذیه نا کافی بسیار حساس است و این مسئله منجر به از دست رفتن زود هنگام دندان ها،مشکلات لثه و بوی بد دهان می شود. بسیاری از مشکلات تغذیه ای دهان شما را بسیار زودتر از سایر اعضای بدن تحت تأثیر قرار می دهند زیرا سلولهای تشکیل دهنده لایه داخلی دهان که مخاط نام دارد به طور مداوم در حال از بین رفتن و باز سازی می باشند.
    

چه بخوریم ؟

با رعایت توصیه های ساده زیر می توانید به سلامت دندان های خود کمک کنید:

     هر روز به جای برنج و نان سفید از غلات کامل مانند برنج قهوه ای،جوی دو سرو نان تیره استفاده کنید.

     سبزیجات سبز تیره یا نارنجی رنگ بیشتر مصرف نمایید.

     میوه های گوناگونی بخورید.

     از رژیم پر غلات،میوه جات و سبزیجات پیروی کنید.

     برای تأمین بخشی از پروتئین روزانه خود ماهی،حبوبات،مغزها و دانه ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

     غذاهای کم نمک مصرف کنید.

     وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید و فعالیت بدنی کافی داشته باشید.

    به طور کلی در هرم غذایی خود باید غلات کافی،حداقل دو نیم واحد سبزیجات،2واحدمیوه،حداقل 3 لیوان شیر، ماست و پنیر حاوی کلسیم و پروتئین هایی مانند گوشت،حبوبات،تخم مرغ و مغزها را قرار دهید و در مصرف چربی ها و شیرینی ها امساک نمایید.

 

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- مصرف اسنک ها (میان وعده ها ) را به حداقل برسانید تا زمانی را که دندان هایتان در معرض تماس اسید قرار می گیرند کاهش دهید . اگر اهل میان وعده هستید،غذاهایی را انتخاب کنید که کربوهیدرات های قابل تخمیر نداشته باشند.
بهترین انتخاب ها، پنیر،مرغ یا گوشت های دیگر،مغزها یا شیر است.این غذاها ضمناً می توانند با تأمین کلسیم و فسفر به بازسازی مواد معدنی دندان کمک کرده و محافظی برای مینای دندان ایجاد نمایند.
انتخاب متوسط، میوه های سخت مانند سیب،گلابی وسبزیجات هستند.گرچه میوه ها حاوی قند طبیعی هستند ولی مقدار زیادی نیز آب دارند که قند میوه را رقیق کرده و ترشح بزاق را تحریک می نمایند. بزاق نیز به علت دارا بودن مواد ضد باکتری از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می نمایند.سبزیجات به اندازه ای کربو هیدرات ندارند که خطرناک باشند.
بدترین انتخاب‌ها، شکلات،شیرینی،کیک،چیپس وپفک،نان،مافین(کلوچه)،سیب زمینی سرخ کرده،چوب شور،موز،کشمش و دیگر میوه های خشک هستند.این غذاها منبع قندی لازم برای تولید اسید را در اختیار باکتری ها قرار می دهند.اگر این خوراک ها به سطح دندان بچسبند یا بین دندان ها گیر کنند خطرناک تر خواهند بود

 

2- مصرف نوشابه حتی بدون قند یا هر نوشیدنی حاوی شکر مانند قهوه یا چای شیرین و لیموناد را کاهش دهید. آب میوه ها حاوی قند طبیعی هستند و می توانند موجب پوسیدگی شوند.اگر چنین نوشابه هایی مصرف می کنید،آن ها را جرعه جرعه به مدت طولانی استفاده نکنید.اگر یک بطری نوشابه را همراه غذا بنوشید و تمام کنید بهتر از این است که تا دو ساعت آن را جرعه جرعه مصرف کنید.
انتخاب های بهتر، چای بدون قند،شیر و آب،به خصوص آب حاوی فلوراید انتخاب های خوبی هستند.چای هم دارای فلوراید است و می تواند مینای دندان دار تقویت نماید و پوسیدگی دندان را به تأخیر اندازد.البته مصرف چای غلیظ نیز قابل توصیه نیست.
آب نیز موجب شسته شدن بقایای غذا و رقیق شدن اسید دهان می گردد.

    

3- از مکیدن آب نبات سخت،حتی اگر بسیار کوچک باشند،اجتناب نمایید.زیر آب نبات ها قند زیادی برای افزایش اسید تولید شده توسط باکتری ها دارند.اگر می خواهید طعم دهان خود را تغییر دهید از آدامس های بدون قند استفاده کنید.
4- خوراکی های ترش و اسیدی به تحلیل مواد معدنی مینای دندان کمک می کنند.

 5- پس از خوردن غذا،دندان های خود را مسواک برنید تا پلاک های باکتریایی را از سطح دندان های خود پاک کنید.حداقل روزانه دو بار مسواک بزنید.
6- جویدن آدامس های بدون قند که حاوی زایلیتول هستند به کاهش خطر پوسیدگی دندان کمک می کنند،زیرا به تنها موادی را که به دندان ها چسبیده اند جدا می کنند بلکه ترشح بزاق را نیز افزایش می دهند.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:48
بازدید ها: 1056

مراقبت های دندانپزشكی در دوران بارداری

بارداری و دندانپزشكی

اگرچه اغلب خانمها در مورد اثرات فیزیكی ناشی از تغییر هورمونها در دوران بارداری مطالب زیادی می شنوند، معمولا از تاثیر این تغییرات بر سلامت دهان و دندان غافلند. با وجود آنكه یك بهداشت دهانی خوب، هم برای سلامتی مادر و هم جنین ضروری است، درصد كمی از زنان در دوران بارداری به دندانپزشك مراجعه می كنند. حاملگی و بارداری به صورت مستقیم بر ضعف دندانها، برداشت كلسیم و ایجاد پوسیدگی تاثیر ندارد، بلكه به صورت غیرمستقیم و با تغییر شرایط محیط( تغییر عادات غذایی، تغییر در رعایت بهداشت دهان و دندان و ...)بر وضع دهان تاثیر می گذارد. در حقیقت، مراقبت های دندانپزشكی در طول دوران بارداری نه تنها امن و موثر است، بلكه برای جلوگیری از اثرات مخرب بیماری‌های دهان ضروری است.

ملاحظات قبل از بارداری

برخی از حاملگی ها به صورت برنامه ریزی نشده اتفاق می افتد. بنابراین تمام خانم های متاهل در سن باروری لازم است نكاتی را مد نظر قرار دهند. درمانهای سخت و پیچیده دندانپزشكی در دوران حاملگی، حتی اگر خطرناك نباشد ممكن است مشكل و دشوار باشد؛ هم برای مادر و هم برای دندانپزشك. ازطرفی اگرچه انجام رادیوگرافی در زنان حامله با رعایت ملاحظاتی قابل انجام است، اما این كار مطلوب و مورد قبول مادران نمی باشد. همچنین تجویز داروها در زنان حامله با محدودیت و با اجازه پزشك متخصص زنان صورت می گیرد. بروز موارد اورژانس كه قبل از حاملگی قابل پیشگیری بوده است باعث درد، رنج ، اضطراب و ناراحتی می گردد لذا بهترین راه، پیشگیری و درمان قبل از زمان حاملگی است.

بیماری های دهان و دندان خصوصیتی دارند كه در بسیاری از موارد به صورت خاموش و بدون علامت پیشرفت می كنند. به همین علت زمانی شخص متوجه بیماری می شود كه بیماری گسترش یافته و نیاز به درمانهای متوسط یا حتی پیشرفته دارد. بنابراین این احتمال وجود دارد خانمی كه هیچ احساس نامطلوب و شكایتی از دندانها و محیط دهان خود ندارد، در طول دوره حاملگی دچار ناراحتی حاد و اورژانس دندانپزشكی شود. لذا مواكداً توصیه می شود تمام خانم هایی كه در سن باروری هستند هر شش ماه یك بار جهت معاینات دوره ای منظم و در صورت لزوم گرفتن رادیوگرافی های تشخیصی مراجعه نمایند. بدیهی است این كار ضمن كاهش نگرانی باعث می شود در طول دوره حاملگی نیاز به خدمات دندانپزشكی به حداقل كاهش یابد.
  

 


رایج ترین مشكلات دندانپزشكی زنان در طول دوره بارداری چیست؟

عدم توجه به دندانهای پوسیده و وجود جرم های دندانی قبل و در طول دوره حاملگی باعث گرفتاری زنان در طول دوره بارداری می شود. دندانهای پوسیده ممكن است با پیشرفت در دوره حاملگی باعث درد، آبسه حاد و یا شكستگی شوند كه لازم است به صورت اورژانس كنترل و درمان شوند. به علاوه یك تومور خوش خیم در زمان حاملگی در دهان زنان حامله رشد می كند كه عامل اصلی آن جرم های دندانی و تحریك مداوم لثه و مخاط به وسیله آن است


گزارش ها حاكی از این است كه شایع ترین بیماری دهان و دندان در زنان حامله التهاب لثه یا gingivitis است كه به علت تغییرات هورمونی ایجاد میشود تغییرات هورمونی به صورت غیر مستقیم بر سلامت لثه تاثیر می گذارند تغییر نوع و دفعات تغذیه وجود حالت تهوع و همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به دلیل تغییر در شرایط زندگی ( كار ، استراحت ، خواب و خوراك )‌ باعث تجمع میكروبها در سطح دندانها شده و بیماری را ایجاد می نماید .
 

 


 رابطه بیماری پریودنتال با زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن

بر اساس مطالعات انجام شده، مادرانی كه به بیماری های پیشرفته لثه مبتلا هستند، بیش از سایر مادران در معرض به دنیا آوردن كودكان با وزن كم می‌باشند. در حقیقت نقش پریودنتیت در ایجاد زایمان زودرس بیشتر از مصرف دخانیات یا الكل در طی بارداری بود. نوزادان به دنیا آمده با وزن کم آنهایی هستند که هنگام تولد وزن کمتر از 2500 گرم دارند و احتمالا 40 برابر بیشتر از نوزادان متولد شده با وزن طبیعی در دوره نوزادی فوت مینمایند.
حدود 7% همه نوزادان با وزن کمتر از 2500گرم متولد می شوند ولی دو سوم مرگ ومیر نوزادی در این دسته رخ می دهد.

 

 روش درمان التهاب لثه دوران بارداری چیست؟
بهترین و مناسب ترین كار پیشگیری است و اولین گام در این راه دادن آگاهی های لازم و كافی به خانم ها می باشد. لازم است علاوه بر آموزش راههای عملی پیشگیری مثل استفاده از مسواك، خمیر دندان، نخ دندان و واترجت آنان را از عوارض ابتلا به بیماری های لثه آگاه ساخت. در وهله بعد در صورتی كه بیماری التهاب لثه حادث شده باشد لازم است فرد برای تشخیص قطعی و درمان به دندانپزشك مراجعه نماید برداشتن جرم ها از سطوح دندانها و پاكسازی طوق دندانها از هر گونه پلاك به وسیله دندانپزشك در كلینیك دندانپزشكی انجام میشود. انجام این كار معمولا به بی حسی نیاز ندارد و خطری برای مادر و جنین ندارد. در موارد خاص ممكن است انجام این كار ساده نیز با مشورت پزشك متخصص زنان و زایمان انجام شود .

    

 

 

تاثیر رادیوگرافی های دندانی بر سلامت جنین
از آنجا که در رادیوگرافی های دندانی، اشعه به ناحیه سر و گردن می تابد، میزان اشعه رسیده به جنین درمقایسه با اشعه طبیعی موجود در محیط اطراف آنقدر اندک است که که مادر می تواند رادیوگرافی های دندانی مورد نیاز را تهیه نماید. هیچ اطلاعاتی دال بر ایجاد عوارض در جنین در اثر تهیه رادیوگرافی دندان از مادر وجود ندارد. حتی اگر از مادر سری كامل رادیوگرافی از تك تك دندان‌ها تهیه شود و حتی اگر مادر پیش‌بند سربی نپوشیده باشد، میزان اشعه x رسیده به جنین قابل ملاحظه نمی‌باشد.

اما به دلیل آنكه تیروئید مادر در محدوده رادیاسیون قرار دارد، ممكن است نپوشاندن تیروئید سبب تولد نوزاد با وزن كمتر شود.بنابراین، پوشاندن تیروئید مادر باردار با یقه سربی در حین تهیه رادیوگرافی داخل دهانی ضروری است. پس به خاطر داشته باشید كه در صورت بارداری، حتما مسئولین رادیولوژی را مطلع نمایید تا اقدامات حفاظتی لازم را انجام دهند. در عین حال،راهنماهای تجویز رادیوگرافی های دهان ودندان، كلیه افراد اعم از باردار و غیرباردار و یا كودكان و بزرگسالان، همه را به طور یكسان در بر می گیرند و تنها برانجام اقدامات حفاظتی سختگیرانه تر برای كودكان و مادران باردار تاكید می نمایند.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:45
بازدید ها: 1110

كنترل عفونت در دندانپزشكی

یکی از دغدغه های مراجعه کنندگان به مطبهای دندان پزشکی انتقال بیماری است که مهم ترین وترسناک ترین آنها ایدز می باشد.
ایدز به لحاظ مشکلات درمانی وعوارض و درگیری هایی که برای مبتلایان ایجاد می کند. بیماری خطرناکی است و حفاظت شخصی و گروهی در جامعه برای جلوگیری از انتقال آن الزامی واجباری است.
انتقال ویروس ایدز از طریق خون،رابطه جنسی، مادر به فرزند و تزریقات است که بالاترین آمارمبتلایان در ایران وازطریق تزریقات میباشد. انتقال این بیماری از طریق خون یا به واسطه دریافت خون آلوده به دلیل کمبود خون و یا از طریق زخم های خون چکان است.
ویروس ایدز علیرغم مهاجم بودن ، در برابر مواد ضد عفونی کننده خیلی ضعیف است به سرعت نابود می شود حتی ویروس ایدزدرخون پس از20دقیقه درمعرض هوا قرار گرفتن از بین می رود.
در واقع احتمال انتقال ویروس ایدز از طریق خون ناشی از زخم خیلی کم است.
 
امروزه در دندان پزشکی اکثر وسایل مورد استفاده بیماران یکبار مصرفند وپس ازاستفاده به سطح زباله های عفونی منتقل می شوند و آن دسته ازوسایلی که امکان یکبار مصرف کردن آنها نیست پس از ا ستفاده شسته شده و در مواد ضد عفونی کننده قوی قرار می گیرد. دراین مواد کلیه ویروسها ازجمله ایدز وهپاتیت درعرض یکی دو دقیقه نابود می شوند. در ادامه مرحله ( قرار گرفتن در مواد ضد عفونی کننده ) که ممکن است چندین ساعت طول بکشد وسایل پس از قرار گرفتن در پکهای مخصوص و بسته بندی کامل بدون درز در دستگاه اتو کلاو قرار می گیرند.
این دستگاه با استفاده ازبخارآب و درمحفظه ای که تحت فشار است مرحله کامل استریلیزاسیون را انجام می دهد. وسایلی که ازاتو کلاو خارج میشوند کاملا استریل شده وعاری از هرگونه میکروبی می باشند.
دانستن این نکته که دندانپزشک و پرسنل یک مطب یا درمانگاه اولین کسانی هستند که درمعرض انتقال عفونت میباشند، رعایت موارد کنترل عفونت بیماری را برای ایشان ازهمه واجب ترمی کند و به همین دلیل هم که شده رعایت اصول کنترل عفونت برای این افراد الزامی است ، پس دیگر جای هیچ نگرانی برای مراجعه کنندگانی باقی نمی ماند . آنچه توجه به آن درمراجعه کنندگان به مراکز درمانی واجب است این که دقت داشته باشند از پکهای یکبار مصرف استفاده شده و در حضور ایشان این پک بسته بندی شده باز شود
برای جلوگیری از انتقال عفونت چه اقداماتی توسط دندانپزشک و دستیار دندانپزشک باید انجام شود؟ 
اطمینان از استریل بودن وسایل مورد استفاده، پوشیدن دستکش، استفاده از ماسک و عینک ضروری است استفاده از پوشش های یکبار مصرف برای مواردی مثل صفحه کلید یونیت، دستگاه رادیوگرافی، دسته چراغ یونیت و مانند آن لازم است. دستیار باید مراقب باشد این پوشش ها برای هر بیمار تعویض گردد. داشتن ظرف مخصوص وسایل استفاده شده تیز مثل سرسوزن ، سوزن بخیه و تیغ های جراحی نیز از ملزومات هر مطب دندانپزشکی است. شستشوی سطوح مطب مثل کابینت های دندانپزشکی کف مطب و مانند آن و استفاده از مواد مناسب ضد عفونی کننده نیز جزء برنامه های مرتب و منظم هر کلینیک دندانپزشکی می باشد .
 
از نظراهمیت استرلیزاسیون وسایل دندانپزشکی آیا استرلیزاسیون همه وسایل به یک اندازه مهم است؟ 
خیر، استرلیزاسیون وسایل به یک اندازه اهمیت ندارد و همانطوری که خود وسایل بسته به کاربرد شان دارای درجه اهمیت می باشند، به همان ترتیب طبقه بندی می شوند. وسایل دندانپزشکی به طور کلی به سه دسته 1- بحرانی 2- نیمه بحرانی 3- غیر بحرانی تقسیم می شوند. 
1- وسایل بحرانی: وسایلی هستند که در داخل نسج زنده بدن نفوذ می کنند و بالقوه امکان بیشتری برای انتقال عفونت دارند مثل سوزن های تززیق کورت ها ، فورسپس ها ، فایل های اندودانتیک و مانند آنها 
2- وسایل نیمه بحرانی : وسایلی هستند که در تماس با پوست یا مخاط قرار می گیرند مثل قلم های ترمیمی و آینه 
3- وسایل غیر بحرانی : مثل سر ساکشن – شلنگ های یونیت دندانپزشکی و موارد مانند آن 
چه بیماریهای ویروسی از طریق وسایل دندانپزشکی قابل انتقال هستند ؟
مهمترین ویروس های بیماریزا که از طریق وسایل جراحی و دندانپزشکی قابل انتقال است انواع ویروس های هپاتیت و ویروس hiv (ویروس عامل ایدز ) می باشد.
 
ریسک ابتلا به کدام بیماری ها بیشتر است ؟
ریسک ابتلا به هپاتیت از دو جهت بیشتر از hiv می باشد چرا که اولا شیوع این بیماری در جامعه بیشترو درصد افراد ناقل هپاتیت (حدود 3 ٪افراد جامعه ) به مراتب بیشتر می باشد. ثانیا ویروس ایدز در قیاس با ویروس هپاتیت بسیار ضعیف تر و غیر مقاوم تر می باشد، به ترتیبی که امکان ارائه حیات ویروس ایدز در محیط خارج از بدن بسیار کم و کوتاه می باشد در حالیکه ویروس هپاتیت قادر است در محیط خارج از بدن مدتها زنده بماند.
 
راه پیشگیری از انتقال این بیماریها چیست ؟ 
هم اکنون بسیاری از وسایل دندانپزشکی یکبار مصرف می باشد، ضمن اینکه برای استریل نمودن وسایل با استفاده از اتو کلاوهای جدید و سریع امکانات بسیار خوبی وجود دارد. واکسیناسیون دندانپزشک و تیم همکار در مطب دندانپزشکی نیز علاوه بر تضمین نسبی سلامت پرسنل دندانپزشکی به پیشگیری از انتقال بیماریها کمک می نماید. لازم است در این زمینه به اهمیت آموزش علمی و عملی پرسنل دندانپزشکی و عامه مردم توجه گردد.
29 فروردین 1394 - ساعت : 22:44
بازدید ها: 905

دندان قروچه

دندان قروچه به چه معنی است؟
به سائیدن دندانها بر روی یکدیگربه صورت عادت و غیر ارادی در طول روز یا شب در حالیکه شخص در حال خوردن یا جویدن غذا نمی باشد اطلاق میشود. معادل دندان قروچه در زبان انگلیسی bruxism است.
 
چه عواملی در ایجاد دندان قروچه موثر است؟
به طور کلی علت ایجاد دندان قروچه را به 2 دلیل اصلی منتسب می کنند که عبارتست از:
 
 1- جفت شدن نادرست دندانها و تماس های زودرس بین دندانهای فک بالا و پایین .
 
 2- فشارهای روانی و ا سترس ها.
 
 در توضیح 2 علت یاد شده باید گفت که دندانها دارای شکل و ترکیب(آناتومی)خاص هستند و سطح دندانهای آسیای کوچک و بزرگ مسطح نیست و دارای برجستگیها و فرورفتگی هایی می باشدکه در هنگام جویدن دندانهای بالا و پایین به صورت مرتب و با تناسب خاصی بر روی هم قرار می گیرند. به عبارت دیگر در یک تماس صحیح برجستگی های دندانها که به انها کاسپ می گویند در داخل سطوح فرو رفته ی دندان مقابل قرار گرفته و تمامی دندانهای موجود در دهان به صورت متعادل فشارها را متحمل میشوند. در صورتی که اختلال یا بی نظمی در ردیف دندانها باشد یا ایجاد شود ممکن است شخص به صورت غیر ارادی با تغییر در مسیر بسته شدن دهان وجفت کردن دندانها. دندانها را به هم بساید و این عمل به صورت یک عادت یا حالت پارافانکشنال درآید.
همچنین برخی فشارهای روانی و استرس ها ممکن است در ایجاد و ادامه دندان قروچه موثر باشد. البته این مطلب به این معنی نیست که استرس همیشه و در همه ی افراد باعث دندان قروجه می شود یا هر کسی که مبتلا به دندان قروچه است دچار استرس است.

قرارگیری دندان های عادی

قرارگیری دندان های با دندان قروچه

 
علائم دندان قروچه چیست؟
 
دندان قروچه اگر چه در حالت بیداری هم ممكن است وجود داشتهباشد اما بیشتر در حالت خواب انجام می شود. در این صورت اطرافیان و خانواده شخص ازصدای سایش دندانها متوجه خواهند شد ضمنا در صورت تداوم و شدت دندان قروچه پس ازخواب عضلات صورت خسته و در مواردی ممكن است در لمس دردناك باشد.
 
دندان قروچه چه آثاری بر دهان و سیستم جونده دارد؟
در كسانی كه به صورت طولانی مدت دچار این عارضه هستند علائم زیر ممكن است قابل ملاحظه باشد:
1- عضلات جونده منقبض و درجاتی از افزایش حجم را بروز می دهند ضمنا ممكن است در عمل كمی دردناك باشد.
 
 2-سطح جونده دندانها و همچنین لبه برنده دندانهای قدامی دچار سایش میشوند و دندانهای كرسی سطح صاف پیدا می كند و ارتفاع دندانهای قدامی كاهش پیدا می كند.در موارد شدیدو طولانی مدت ممكن است تمام دندانهای قدامی سائیده و طول تاج دندان به صورت محسوس و قابل مشاهده كوتاه میشود.
 
 3-به علت سایش سطح دندانها و فشارهای ناشی از جویدن های عادتی دندانها به سرما و گرما حساس و در موارد شدید باعث تاثیر بر سلامت پالپ دندان میشود ممکن است در نهایت به نکروز یا مرگ پالپ دندان بیانجامد.
 
 4-دندان قروچه و فشارهای ناشی از این عادت پارافانکشنال به عنوان یک عامل موثر در بیماری های لثه شناخته شده است و در صورت وجود بیماری های لثه می تواند بر سرعت پیشرفت بیماری و شدت آن بیافزاید این به این معنی است که تخریب بافتهای نگهدارنده دندان و علی الخصوص استخوان اطراف دندان ها تسریع و تشدید می شود.
 
راه تشخیص دندان قروچه جیست و آثار مخرب این عادت چگونه بررسی و ارزیابی می شود؟
 
معمولا اشخاص از طریق اطرافیان و خانواده متوجه سائیده شدن دندانها در حالت خواب می شوند. ضمن اینکه خستگی و دردناک بودن عضلات جونده درد در ناحیه مفصل گیجگاهی فکی و در موارد پیشرفته سایش لبه و سطح دندانها شخص را متوجه این اشکال می نماید.
 
 
چه راههایی برای تشخیص و معالجه این بیماری وجود دارد؟
تشخیص دندان قروچه و بررسی دلایل ایجاد کننده آن به وسیله پزشک انجام می شود.دندانپزشک ضمن گرفتن تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی از بیمار معاینه داخل دهانی و خارج دهانی(عضلات سر و صورت،مفصل گیجگاهی فکی) گرفتن رادیو گرافی و ارزیابی وضعیت ریشه ها و بافتهای نگهدارنده به بررسی مشکل خواهد پرداخت و توصیه های لازم را خواهد نمود. در صورتی که دندانپزشک متوجه تماسهای زودرس و نامطلوب دندانها شود اقدام به اصلاح خواهد نمود. اصلاح روابط دندانها باید با دقت و پس از تشخیص قطعی انجام می شود.توصیه می شود اصلاح جفت شدن دندانها (اکلوژن)به وسیله یک دندانپزشگ متبحر که مطالعه و اطلاعات کافی در زمینه اکلوژن دارد انجام شود. 
 
آیا تشخیص و درمان دندان قروجه نیاز به تخصص خاصی دارد؟
 
تشخیص دندان قروچه کار مشکلی نیست اما درمان آن یک دید و آگاهی وسیع و جامع می خواهد که معمولا در قالب یک تیم تخصصی دندانپزشکی قابل انجام است علی الخصوص زمانی که دندان قروچه باعث درگیری بافتهای نگهدارنده و آسیب و تخریب نسوج دندانی وپالپ شده باشد در این صورت ضرورت دارد به تخصصهای دندانپزشکی مرتبط که عبارتند از:پروتزهای دندانی-پریودانتیکس-ارتودنسی-اندودانتیکس-جراحی فک و صورت مراجعه گردد.
 
 
پروتزیست چه کمکهایی به اشخاص مبتلا می نماید؟
 
در مراحل اولیه ممکن است متخصص پروتز با یک تراش ساده و اصلاح اکلوژن به حل مشکل اقدام نماید یا در صورت ضرورت با قالبگیری از دندانها و مطالعه و بررسی دندانها و جفت شدن آنها اقدام به ساخت نایت گارد نماید. نایت گارد محافظی است که در هنگام استراحت و خواب در داخل دهان و ما بین دندانهای بالا و پایین قرار میگیرد و مانع تماس و سایش دندانها می شود.همچنین پروتزیست با جایگزینی دندانهای از دست رفته میتواند به حل مشکل کمک نماید.
 
 
آیا دندان قروچه می تواند باعث لقی دندانها و از دست رفتن دندانها گردد؟
عامل اصلی بیماریهای لثه میکروب ها هستند و عوامل دیگری مثل فشارهای نامناسب به علت تماس زودرس یا دندان قروچه می توانند پیشرفت بیماری را شدت بخشند. بنابراین در موارد مزمن و طولانی مدت که شخص مبتلا به بیماری بریودنتال و دندان قروچه باشد احتمال لق شدن و یا از دست رفتن دندانها وجود دارد. به همین دلیل به محض ابتلا لازم است به دندانپزشک یا متخصص جراحی لثه مراجعه گردد تا پس از تشخیص درمانهای لازم صورت گیرد.
 
در مورد احتمال وجود فشارهای روانی چه اقدامی توصیه می شود؟
برای تشخیص قطعی و بررسی عوامل دندانی لازم است فرد مبتلا ابتدا به دندانپزشک مراجعه نماید و در صورت صلاحدید جهت بررسی و مشاوره به روانپزشک ارجاع داده شود. بدیهی است در بسیاری از موارد افراد با کمک و راهنمایی روانپزشک یا روانشناس میتوانند از دام و تله استرس رها و آزاد شوند.
29 فروردین 1394 - ساعت : 22:43
بازدید ها: 1243