در مواقعی که رویکردهای مبتنی بر دارو برای درمان افسردگی مؤثر نباشد، روانپزشکان ممکن است گزینه‌های درمانی دیگری مانند تحریک مغناطیسی جمجمه‌ای مکرر یا دستگاه آر‌تی‌ام‌اس (rtms) را برای بیماران خود تجویز کنند.

این نوع درمان شامل استفاده از پالس های مغناطیسی برای هدف قرار دادن مناطق خاصی از مغز است. پزشکان از سال 1985 از آن برای تسکین غم و اندوه شدید و احساس ناامیدی بیماران خود که می‌تواند با افسردگی همراه باشد استفاده می‌کنند.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان چندین روش را برای درمان افسردگی بدون موفقیت امتحان کرده اید، آر‌تی‌ام‌اس (rtms) ممکن است یک گزینه مناسب باشد. در این مقاله میخواهیم ببینیم آر‌تی‌ام‌اس (rtms) چیست و درمان با این نوع روش چه تاثیراتی دارد.

چرا از rtms برای درمان افسردگی استفاده کنیم؟

16 اردیبهشت 1402 - 19:37
بازدید ها: 54
دسته بندی : اضطراب

فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که باعث می‌شود فرد نسبت به یک موقعیت، موجود زنده، مکان یا یک شی، ترس شدید و غیرمنطقی‌ای را تجربه کند. انواع فوبیاها جزو اختلالات روانی قابل تشخیص هستند.

زمانی که فرد با منبع فوبیا مواجه می‌شود، پریشانی شدیدی را تجربه می‌کند که این می‌تواند عملکرد طبیعی آنها در زندگی را سلب کند و گاهی اوقات منجر به حملات پانیک در فرد می‌شود.

فوبیا چیست؟

فوبیا یک ترس اغراق آمیز و غیرمنطقی است. اصطلاح فوبیا اغلب برای اشاره به ترس از یک محرک خاص استفاده می شود. با این حال، سه نوع فوبیا توسط انجمن روانپزشکی آمریکا به رسمیت شناخته شده است. شامل:

فوبیای خاص: این نوع فوبیا یک ترس شدید و غیرمنطقی از یک محرک خاص است.

فوبیای اجتماعی یا اضطراب اجتماعی: این ترس عمیق از تحقیر عمومی و جدا شدن یا قضاوت شدن توسط دیگران در یک موقعیت اجتماعی است. ایده تجمعات اجتماعی بزرگ برای افرادی که دارای اضطراب اجتماعی هستند وحشتناک است. این نوع فوبیا با خجالتی بودن متفاوت است.

آگورافوبیا: این نوع فوبیا ترس از موقعیت هایی است که اگر فرد وحشت شدیدی را تجربه کند، فرار از آن دشوار است، مانند قرار گرفتن در آسانسور یا بیرون از خانه. معمولاً این ترس به عنوان ترس از فضاهای باز اشتباه گرفته می‌شود، اما می تواند در مورد محصور شدن در یک فضای کوچک مانند آسانسور یا در حمل و نقل عمومی نیز کاربرد داشته باشد. افراد مبتلا به آگورافوبیا بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال پانیک هستند.

فوبیاهای خاص به عنوان فوبیای ساده شناخته می‌شوند زیرا می توانند با یک علت قابل شناسایی مرتبط باشند که ممکن است اغلب در زندگی روزمره یک فرد رخ ندهد، مانند مارها یا عنکبوتها. بنابراین، به احتمال زیاد زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار نمی‌دهند.

 

20 بهمن 1401 - 12:53
بازدید ها: 67

ماریجوانا چیست؟

در این مقاله میخواهیم به سومصرف و اعتیاد به ماری جوانا و عوارض کشیدن ماری جوانا بپردازیم و همچنین از عوارض ماری جوانا نیز گفته خواهد شد. اما در ابتدا میخواهیم بدانیم گیاه ماریجوانا چیست؟ ماری جوانا ماده ای است که از گیاه شاهدانه به دست می آید. این گیاه معمولاً خشک می شود، آسیاب می شود و دود می شود (در کاغذ، مانند سیگار، یا در لوله، مانند تنباکو).

ماری جوانا به شکل “خوراکی” نیز استفاده میشود. خوراکی های آن مانند محصولات پخته شده و آب نبات، که حاوی یک یا هر دو ماده فعال ماری جوانا هستند که عبارتند از: تتراهیدروکانابینول (thc) یا کانابیدیول (cbd). خوراکی ها مانند سیگار کشیدن اثرات یکسانی دارند، با مدت زمان متفاوتی بین مصرف و احساس اثرات.

راه های مختلفی برای استفاده از ماری جوانا وجود دارد. برخی از افراد یک ماده رزین مانند (محصول جانبی ساختارهای کریستال مانند که از برداشت یا دود کردن گل حشیش به دست می‌آید) مصرف می‌کنند که سطح بسیار شدیدتری تولید می‌کند. این ماده که اغلب به عنوان “موم” نامیده می شود، ممکن است یک مایع چسبناک، یک ماده موم مانند، یا یک ماده سخت و متبلور شبیه به آب نبات سخت باشد که معمولاً بخار می شود و استنشاق می شود. اغلب در تولید آن از بوتان یا ایزوپروپیل الکل استفاده میشود که می تواند خطری باورنکردنی برای مصرف کننده داشته باشد.

عوارض ماری جوانا

وضعیت قانونی مصرف آن

کشیدن ماری جوانا در برخی ایالت های آمریکا قانونی و در برخی دیگر غیرقانونی است. در برخی ایالت ها، فقط استفاده پزشکی قانونی است. برخی دیگر نیز ماری جوانای تفریحی را قانونی کرده اند. از نظر پزشکی، ماری جوانا برای کاهش استرس و درد و افزایش اشتها استفاده می شود. به صورت تفریحی، ماری جوانا برای اثرات آرام بخش آن استفاده می شود. در برخی کشورها نیز روند قانونی سازی آن در جریان است. نام‌های خیابانی برای ماری جوانا عبارتند از: pot، dope، ganja، grass، mary jane، reefer و weed.

سومصرف ماریجوانا و اثرات آن

ماری جوانا یک داروی روانگردان است که ادراک را تغییر می دهد. ماری‌جوانا حاوی thc است که نوعی ترکیب شیمیایی میباشد و باعث ایجاد روان‌گردانی این دارو می‌شود. thc همچنین قدرت تاثیر ماده را تعیین می کند. اثرات ماری جوانا ممکن است برای همه متفاوت باشد و به نحوه مصرف آن بستگی دارد. سیگار کشیدن ماریجوانا نسبت به مصرف خوراکی آن سریعتر و با عمر کوتاه تری اثر میکند.

موم یا خرد شده آن فوراً روی کاربر تأثیر می گذارد و بسته به غلظت thc ممکن است ساعت ها باقی بماند. اثرات ماری جوانا عبارتند از: احساس خوشبختی، توهمات خفیف، افزایش اشتها و کاهش اضطراب. در سال 2020، 34.5 درصد از جوانان 18 تا 25 ساله در آمریکا کشیدن ماری جوانا ومصرف آن را گزارش کردند. در جمعیت بزرگسالان بالای 26 سال و نوجوانان بین 10 تا 17 سال به ترتیب 16.3 درصد و 20.1 درصد است.

این ماده اخیرا در پارتی های مختلف و جشنها همراه با برخی از مواد غذایی به وفور مصرف میشود. گاهی اوقات نوجوانان و جوانان بدون اطلاع با استفاده از نوشیدنی ها، کیک ها، سالاد و برخی از غذاها مانند آبگوشت دچار مسمومیت ناشی از ماریجوانا میشوند.

ماری جوانا چیست

همچنین در مورد عوارض کشیدن گل بخوانید

عوارض مصرف ماری جوانا

مصرف و کشیدن ماری جوانا در بسیاری از افراد موجب علائم اضطرابی شدید حتی حملات پانیک میشود. گزارش شده است دربرخی از موارد با یکبار استفاده از ترکیبات ماریجوانا فرد دچار پانیک برای ماه ها تا سالها میشود و در بسیاری از موارد نیز مقاوم به درمان میشوند.

اختلالات خلقی و پرخاشگری پس از مصرف ماریجوانا بسیار گزارش میشود. از عوارض ماری جوانا اینست که فرد افسردگی، بی قراری، مشکلات خواب و مشکلات ارتباطی پیدا میکند.

یکی از عوارض ماری جوانا که شایع هم هست سندروم بی انگیزگی است (amotivation syndrome ). در اینصورت فرد حس و حال انجام فعالیتهای روزمره و طبیعی خود را ندارد. کاملا بی انگیزه و بدون هدف میباشد و نمیتواند برنامه ریزی برای آینده خودش داشته باشد.

مصرف دراز مدت ماریجوانا موجب سرطانهای ریه، اختلالات کروموزومی، نقایص مادر زادی، مختل شدن فعالیت طبیعی سلولهای جنسی (اسپرم) میشود.

یکی از وخیم ترین عوارض ماری جوانا دراز مدت مصرف و کشیدن ماریجوانا بیماری اسکیزوفرنی است که در بسیاری از موارد ممکن است برگشت ناپذیر باشد. توهمات، هذیان ها، رفتارهای غیر سازمان یافته، صحبتهای غیر سازمان یافته و افکار پارنوئیدی، خشونت، پرخاشگری و حمله وری و اختلال شخصیت ضد اجتماعی از نشانه های آن است. در اینصورت درمانهای بستری توصیه میشود.

در بسیاری از موارد بخاطر فراموشی ناشی از مصرف قادر به یاداوری اتفاقات گذشته نیستند. گاهی اوقات ممکن است تحت تاثیر این ماده یا سایر موادی که همراه با آن استفاده میشود فرد مورد تجاوز جنسی قرار بگیرد. پس جرائم جنسی نیز از عوارض ماری جوانا مصرف آن محسوب میشود.

از عوارض کشنده ماریجوانا میتوان به حملات تشنجی و کما اشاره کرد که نهایتا منجر به مرگ میشود.

اعتیاد به ماریجوانا

اعتیاد به ماری جوانا را می توان بصورت بالینی تشخیص داد و این اعتیاد میتواند تأثیر منفی زیادی بر زندگی فرد داشته باشد. افراد می توانند وابستگی روانی به ماری جوانا تجربه کنند، به همان شکلی که در سایر اعتیادها ایجاد می شود.

هنگامی که فردی از ماری جوانا استفاده می کند، گیرنده های کانابینوئیدی در مغز توسط یک انتقال دهنده عصبی به نام آناندامید فعال میشوند. thc عملکرد انتقال دهنده های عصبی طبیعی مانند آناندامید را تقلید می کند و آن را مسدود می کند. تا جایی که در نهایت و پس از استفاده طولانی مدت، بدن دیگر به تنهایی آناندامید کافی تولید نمیکند.

به طور کلی، اعتیاد به ماری جوانا (همچنین به عنوان اختلال مصرف حشیش/ماریجوانا شناخته می شود) تنها در موارد شدید تشخیص داده میشود. طبق cdc، از بین کسانی که از ماری جوانا استفاده میکنند، تقریباً از هر 10 نفر 3 نفر واجد شرایط اختلال مصرف یا اعتیاد هستند. با این حال، خطرات در افرادی که مصرف دارو را در سنین نوجوانی شروع کرده‌اند و در افرادی که بیشتر مصرف می‌کنند افزایش می‌یابد.

تحقیقات اخیر نشان می دهد افرادی که مصرف و کشیدن ماری جوانا را قبل از 18 سالگی شروع می کنند، 4 تا 7 برابر بیشتر از همتایان مسن خود در معرض ابتلا به اعتیاد به مصرف ماری جوانا هستند. وابستگی به این ماده زمانی اتفاق می‌افتد که مغز خود را با دارو و انتقال‌دهنده‌های عصبی اندوکانابینوئید تولید شده خارجی سازگار می‌کند و در نتیجه حساسیت و تولید آن چیزی که به طور طبیعی ایجاد می‌شود کاهش می‌یابد.

 

ادامه مطلب

22 آذر 1401 - 14:12
بازدید ها: 70

اختلال شخصیت ضد اجتماعی وضعیتی از سلامت روان است و فردی که دارای آن است الگوی بی‌توجهی به حقوق دیگران را نشان می‌دهد. ویژگی های مشترک شامل رفتارهای فریبکارانه، حقه بازی و جنایتکارانه است.

اختلال شخصیت ضداجتماعی گاهی اوقات سوسیوپاتی نامیده می شود، اگرچه این یک اصطلاح بالینی نیست. افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی گاهی اوقات زندگی معمولی و سازنده ای دارند. با این حال، آنها اغلب در روابط، احساسات و تصمیم گیری هایی که به نفع خود و دیگران است، مشکل دارند. شیوع مشخص نیست، اما بر اساس برخی برآوردها، 1 تا 4٪ از افراد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی هستند. مردان تا 5 برابر بیشتر از زنان در معرض تشخیص هستند. این نوشته مروری بر اختلال شخصیت ضداجتماعی، شامل علائم، علل، درمان‌ها و ارتباط آن با روان‌پریشی ارائه می‌کند.

تعریف اختلال شخصیت ضد اجتماعی

اختلالات شخصیت بخشی از سلامت روان هستند که بر نحوه تفکر، احساس و رفتار فرد تأثیر می‌گذارند. علائم این نوع اختلال می تواند توانایی تجربه خوب زیستن و داشتن روابط معمولی را تضعیف کند.

در فرد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی، افکار و رفتارها با نادیده گرفتن و نقض ​​حقوق دیگران مشخص می شود و اغلب به صورت زیر ظاهر می شود:

  • رفتار فریبکارانه یا فریبکارانه برای منافع شخصی
  • رفتار مجرمانه
  • بی توجهی به امنیت و انتخاب دیگران
  • اقدامات غیر مسئولانه
  • افراد مبتلا به این عارضه نیز تمایل به عدم پشیمانی دارند. آنها ممکن است نسبت به عواقب اعمال آزاردهنده بی تفاوت به نظر برسند یا دلایل آسیب رساندن، بدرفتاری یا دزدی دیگران را توجیه کنند.

ادامه مطلب

14 فروردین 1401 - 23:30
بازدید ها: 113

داروهای مخدر از جمله ترامادول، کدئین، مورفین و سایر ترکیبات اپیوئیدی (مواد مشتق شده از تریاک) مثل هروئین دارای عوارض روانپزشکی گسترده ای میباشد. بسیاری از مصرف کنندگان مواد مخدر دچار اختلالات خلقی ازجمله افسردگی، اختلالات اضطرابی از جمله حملات هراس، اختلالات خواب، اختلالات سایکوتیک ( شبه جنون، توهم، هذیان، بدبینی، پرخاشگری، حمله وری)و اختلالات جنسی میشود. تمام موارد ذکرشده در مورد مصرف مواد مخدر، برای مواد محرک و الکل نیز صدق میکند. چه بسا شدیدتر و وخیمتر.

واکنش افراد مختلف نسبت به مصرف

واکنش افراد مختلف نسبت به مصرف داروها و مواد متفاوت است. بسیاری از افراد حتی با یک بار مصرف وابسته به آن دارو یا مواد میشوند. مثلا یکبار کافیست فردی از هروئین استفاده کند تا وابستگی رخ دهد. حتی با یکبار مصرف ممکن است در فرد علائم شدید سایکوتیک رخ دهد ( توهم، هذیان، بدبینی، پرخاشگری، رفتارهای سازمان نایافته و صحبتهای سازمان نایافته).

نکته مهم اینست برخی از مواد دروازه ورود به مصرف مواد دیگر میباشد مثلا سیگار، ماریجوانا و الکل دروازه ورود به مصرف دیگر میباشند.

متاسفانه کودکان و نوجوانان بدون اطلاعات و آگاهی و بطور شایع همراه با گروه های همتای خود تجربه مصرف مواد را در سنین پیدا میکنند. چه بسا باشروع مصرف مواد اختلالات رفتاری و شخصیتی و افت عملکرد تحصیلی حاصل میشود. ادامه مطلب

5 فروردین 1401 - 22:32
بازدید ها: 102

روانپزشک خوب در تهران باید چگونه باشد؟ یک روانپزشک، در دانشکده پزشکی درس خوانده است و با مدرک پزشک عمومی فارغ التحصیل میشود، دوره رزیدنتی را به پایان رسانده است و مدرک تخصص خود را برای تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری در بیماران با عنوان کلی روانپزشک یا متخصص اعصاب و روان دریافت کرده است.

روانپزشکان نقش مهمی در ارتقای سلامت روان ایفا می کنند، به ویژه در زمانی که از هر 4 بزرگسال در ایران، 1 نفر دارای مشکل در سلامت روان است. یک روانپزشک مهارت ها و توانایی های لازم برای ارائه درمان روانشناختی، تجویز دارو و انجام اقدامات تخصصی برای درمان افراد مبتلا به بیماری روانی را داراست. روانپزشک عمدتا در درمان اضطراب و افسردگی، حملات پانیک، اختلالات شخصیت از جمله اختلال پارانوئید و اختلال دوقطبی، ترک اعتیاد، اختلالات جنسی و اختلالات شناخت میتواند به بیماران کمک شایان توجهی کند و کیفیت زندگی فرد را افزایش دهد تا بینش جدیدی به فرد در زندگی اعطا شود.

وقتی سلامت روان ما بر هر جنبه ای از زندگی ما تأثیر میگذارد، داشتن یک رابطه مثبت و قابل اعتماد میتواند تفاوت بین بقا و شکوفایی باشد.

اما فراتر از پیشینه تحصیلی، ویژگی های کلیدی دیگری وجود دارد که برای نقش یک فرد به عنوان روانپزشک بسیار مهم است. آنها به شما کمک میکنند تا اطمینان حاصل کنید که مراقبت با کیفیت به بیماران خود ارائه می دهید و همچنین در نقش خود موفق خواهید بود. یک روانپزشک دلسوز و شایسته میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. در اینجا چند ویژگی اصلی یک روانپزشک شایسته آورده شده است. ادامه مطلب

2 اسفند 1400 - 21:42
بازدید ها: 91

آیا تاکنون هجوم ناگهانی ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کرده‌اید؟ حمله پانیک در واقع یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است. این حمله علائم جسمی و روانی ایجاد میکند. سطح ترس تجربه شده در اختلال پانیک غیرواقعی است و با وقایع و شرایطی که باعث حمله پانیک میشود تناسبی ندارد. هرکسی ممکن است در عمر خود یکبار حمله پانیک را تجربه کند. اما حمله های مکرر و مداوم احتمالا نشانه ای از هراس یا اضطراب غیر معمولی است که نیاز به درمان دارد. 

علائم پانیک یا وحشت زدگی:

علائم جسمی حمله پانیک ممکن استشامل تنفس سریع، تعریق شدید، لرزش، حالت تهوع، سرگیجه، بی حسی یا سوزن سوزن شدن، لرز یا احساس گرما، افزایش ضربان قلب باشد.

علاوه بر ترس شدید ممکن است احساس قطع ارتباط با افراد، از دست دادن کنترل، خطر قریب الوقوع و تمایل شدید برای فرار یا گریز از آن اوضاع نیز در فرد وجود داشته باشد. این علائم که اغلب شبیه علائم حمله قلبی یا اختلال تنفسی ممکن است با ترس شدید از مرگ همراه باشد.

شروع علائم حمله پانیک ناگهانی است ولی میتواند با حالتی آرام و اضطرابی همراه نیز بروز کند. برخی از افراد حمله پانیک را با علائم محدودی تجربه میکنند که شامل کمتر از چهار علامت شایع ذکر شده است. حمله پانیک حدود پنج الی 20 دقیقه طول میکشد اما در 10دقیقه به اوج خود میرسد. حمله پانیک میتواند چندین بار در طی چند ساعت و برای برخی افراد هرروز یا یکبار در هفته اتفاق بیفتد. ادامه مطلب

26 بهمن 1400 - 20:54
بازدید ها: 122

شایع ترین اختلالات روانپزشکی بین کودکان را بشناسیم

اختلال ها در کودکان و نوجوانان با نشانه های مخربی همراه هستند که این اختلال ها را می توان به چهار دسته کلی تقسیم نمود:

  • رفتار مخرب: بیش فعالی، نافرمانی از والدین، پرخاشگری، بی توجهی به اطراف.
  • اختلال هیجانی: ترس، اضطراب، دلبستگی، غم، دلبستگی.
  • اختلال عادتی و خوردن: شامل تکرار رفتار های ناپسند، شب ادراری، تیک های حرکتی، لکنت زبان، خوردن غذای زیاد و وا داشتن به استفراغ.
  • اختلالهای رشدی و عقلانی: در این دسته از اختلالات روانی که مربوط به جسم و عقل کودک می شود، عملکرد وی در زندگی اجتماعی تحت تاثیر قرار می گیرد. عقب ماندگی های ذهنی، اختلال در یادگیری، اختلال اوتیستیک و در برخی از نوجوانان اختلال اسکیزوفرنی.

هر کدام از اختلالات روانی در کودکان و نوجوانان، علائمی دارد که والدین به خوبی آنها را تشخیص میدهند. در صورت تکرار رفتار های ناپسند و غیر معمول توسط کودکان در بازه زمانی بیش از دو هفته، باید نزد روانپزشک رفت. همانطور که گفته شد رفتارهای مخرب در مراحل اولیه قابل درمان در بازه بسیار کم هستند. به همین دلیل توجه والدین به رفتار کودکان و نوجوانان بسیار مهم میباشد. 

برخی از علائم عمومی اضطراب در کودکان شامل موارد زیر است :
ترس و نگرانی بیش از حد که اغلب به خانواده ، مدرسه ، دوستان یا فعالیت های دیگر مربوط می شود
احساس نگرانی قبل از وقوع اتفاق
اعتماد به نفس پایین و عزت نفس
علائم جسمی مانند دل درد ، سردرد ، دردهای عضلانی ، یا تنش
خستگی و بی قراری
تحریک پذیری
تغییر در اشتها
عدم تمرکز
تحریک پذیری و ناتوانی در آرامش
مشکل خواب و کابوس
ترس از اشتباه یا خجالت کشیدن

طبق گزارش مجله آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا ، کودکان می توانند در مراحل مختلف رشد با یک اختلال اضطراب روبرو شوند.

 ادامه مطلب

26 بهمن 1400 - 20:40
بازدید ها: 97