مراقبت های پس از پروتز


مراجعه کننده محترم، برای آنکه دوره بعد از درمان را با راحتی و آرامش بیشتری طی نمایید، خواهشمند است این مطلب را به دقت مطالعه نموده، از هرگونه خوددرمانی پرهیز کنید.

مراقبت های پروتز متحرک:
1- در تمام بیمارانی که دست دندان جدید تحویل می گیرند حتما بعضی یا تمامی مشکلات زیر تجربه می شود که این مسئله کاملاً طبیعی بوده و ظرف مدت چند ماه برطرف خواهد شد:
الف) صحبت کردن با دست دندانهای جدید ابتدا مشکل خواهد بود.
ب) غذا خوردن با دست دندانهای جدید مشکل خواهد بود.
ج) در روزهای ابتدایی استفاده از این دست دندانها، بزاق دهان افزایش می یابد و حالت تهوع وجود خواهد داشت.
د) در هفته های اول استفاده از دنچرها, بعضی قسمتهای بافت دهان, دچار زخم و آسیب دیدگی خواهد شد که با مراجعه به مرکز و تراشیدن نواحی ایجاد کننده زدگی، این مشکلات به تدریج کمتر خواهد شد.
یادآوری : تراشیدن از روی سطح بافتی دنچرها فقط بایستی توسط دندانپزشک مربوطه انجام شده و هیچگونه دستکاری دنچر توسط خود شما نبایستی صورت گیرد.

2- برای کمتر شدن مشکلات بهتر است زمان استفاده از دست دندان را به تدریج افزایش دهید. بدین نحو که در چند روز اول، از دست دندان فقط چند ساعت در روز استفاده کنید و هر روز نسبت به روز قبل به تعداد ساعات بیفزایید تا مرحله سازگاری با دست دندان جدید به آرامی طی شود.
3- دست دندان‌ها بایستی حتما شبها از دهان خارج شوند تا بافت‌های دهانی استراحت کرده و خونرسانی به آنها افزایش یابد. عدم رعایت این مورد بسیار شایع بوده و منجر به تحلیل و تخریب پیشرونده لثه و استخوان زیرین می شود و در نهایت استفاده از دست دندان یا حتی ساخت دندان جدید را غیر ممکن خواهد کرد. فقط در صورتی استفاده از دست دندان در شب مجاز است که طبق دستور دندانپزشک مربوطه و برای مشاهده نواحی زخم شدگی در دهان صورت بگیرد.

 4- توجه به این نکته الزامی است که دندان مصنوعی جدیدی که شما تحویل گرفته اید با دندانهای طبیعی و حتی دست دندانهای قبلی شما کاملا متفاوت بوده و سازگاری پیدا کردن با آنها مستلزم طی شدن زمان لازم است. پس نباید در این مورد عجول بود. ضمنا توجه داشته باشید که ذات تحرک در دست دندان کامل متکی بر بافت لثه ای کاملا طبیعی می باشد و کمی لقی حتی در بهترین شرایط ساخت وجود داشته و طبیعی است. در صورت عدم تحمل این مسئله بهتر است استفاده از درمانهای متکی بر ایمپلنت را مدنظر قرار دهید.
5- برای افزایش گیر دنچر استفاده از چسب های دنچر موجود را می توانید مدنظر قرار دهید ولی بهتر است قبل از این کار، با دندانپزشک مشورت کنید.
6- بهتر است سعی کنید ابتدا از غذاهایی استفاده کنید که نیروی مضغی زیادی لازم نداشته باشد بلکه بلع آن آسان باشد و با یک فشار ساده زبان در برابر کام به راحتی بلعیده شود. این کار ثبات دنچرها را افزایش می دهد. همچنین لقمه ها را کوچکتر گرفته، قبل از قرار دادن لقمه در دهان آنرا تکه تکه کنید و به صورت دوطرفه بجوید. در هنگام انجام عمل گاز گرفتن با دست دندان ها به جای اینکه مثلا ساندویچ را در قسمت جلویی دهان بین دندانهای جلو قرار دهید, آنرا قدری به طرف گوشه دهان ببرید. سپس به جای اینکه مثل دندانهای طبیعی ساندویچ را به طرف پایین و خارج بکشید و آنرا قطع کنید، آنرا به طرف داخل و بالا بدهید. بدین ترتیب دست دندانها بر روی دهان سفت تر می نشینند و از جای خود بلند نمی شوند. موقعیت زبان در حین جویدن نقش مهمی در ثبات دست دندان پایین دارد. بهتر است تمرین کنید که زبان را بر روی سطح داخلی دندانهای پایین قرار دهید. این کار ثبات دست دندان پایین را افزایش می دهد.

7- در صورتیکه از دست دندان تکه ای (پارسیل) استفاده می کنید روش درست قراردهی آن را در دهان از دندانپزشک یاد گرفته و در مقابل آینه آنرا در دهان بگذارید.
8- به خاطر داشته باشید که شرایط جسمی، روحی و دهانی شما، خاص خود شماست و بنابراین نمی توانید نحوه کنار آمدنتان با دست دندان جدید را با تجربیات افراد دیگر مقایسه کنید. بعلاوه قابلیت سازش با دست دندان جدید با افزایش سن کاهش می یابد. بنابراین ممکن است دست دندان کنونی هرچند بهتر از دست دندان قبلی شما ساخته شده باشد اما سازش یافتن با آن مشکل تر باشد.
9- در طی دوره بی دندانی فاصله بین دو قوس فکی به تدریج کاهش می یابد و نیز لب ها حالت فرو رفته ای پیدا می کنند. این تغییرات آنچنان تدریجی به وقوع می پیوندند که حتی ممکن است خود شما و خانواده و دوستان هم متوجه آن نشوند. بنابراین ممکن است در ابتدا دست دندانها به صورت اجسامی غریب و حجیم در دهان احساس شوند و موجب احساس پری لب ها و گونه ها شوند. بایستی توجه داشته باشید که این وضع به تدریج طبیعی خواهد شد.

10- برای بهتر شدن تکلم با دست دندان جدید بهتر است که لغات یا عباراتی را که در تلفظ آنها مشکل دارید، با صدای بلند بخوانید و روزانه چندین بار آنها را تکرار کنید.
11- همواره باید به خاطر داشته باشید که بافت های دهانی با گذشت زمان تغییر می کنند و شدت این تغییرات نیز به عوامل متعددی بستگی دارد.
دست دندانهای خوب سرانجام و با گذشت زمان تبدیل به دست دندانهای نامناسبی می شوند که می توانند بدون اینکه بیمار آگاه شود به دهان آسیب برسانند. بنابراین تمامی بیماران بی دندان بایستی حداقل سالی یکبار توسط دندانپزشک معاینه شوند.

رعایت بهداشت در پروتزهای متحرك:
1- پس از هر سه وعده غذایی، حتما بایستی دست دندانها را از دهان خارج کرده، دهان را بشوئید و لثه ها را ماساژ دهید. چنانچه دندان در دهان وجود داشته باشد حتما بایستی به کمک مسواک و خمیر دندان دندانها را بعد از هر وعده غذایی به خوبی و بدون حضور دست دندان در دهان تمیز کنید. همچنین پس از هر وعده غذایی دست دندانها را بایستی تمیز کرده و سپس مجددا در دهان بگذارید. برای تمیز کردن دست دندان می توانید از مسواک نرم به همراه مایع ظرفشویی یا مواد شوینده بدون ساینده استفاده کنید ولی استفاده از خمیر دندان بدلیل دارا بودن ساینده ها پیشنهاد نمی شود. برای ضد عفونی کردن دست دندانها، چنانچه در ساخت آنها فلز به کار نرفته باشد، می توانید از هیپوکلریت سدیم (وایتکس خانگی) رقیق شده استفاده کنید. همچنین از قرصهای مخصوص تمیز کردن دنچر نیز می توانید به این منظور و بر طبق دستور کارخانه سازنده استفاده نمایید. برای شستن و تمیز کردن دنچرها، غوطه ورسازی در مایع به تنهایی کافی نیست بلکه باید قبل از غوطه ور سازی، با مسواک نرم تکه های غذا از روی آن پاک شود. همچنین پس از غوطه ورسازی نیز باید دست دندانها با مسواک تمیز شوند. در هنگام شستشوی پروتز مراقب باشید تا پروتز زمین نخورند زیرا از مواد شکننده ساخته شده و تعمیر آنها مشکل خواهد بود.
2- توجه داشته باشید که هر زمان دست دندان از دهان خارج شده باشد بایستی در یک دستمال مرطوب یا یک لیوان آب قرار داده شود و هرگز نبایستی دست دندان خشک شود زیرا در این صورت دچار تغییر ابعاد شده و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.

پروتز ثابت:
1- پس از چسباندن روکش تا 2 ساعت چیزی میل نفرمایید.
2- تا 24 ساعت، با طرفی از دهان که دندان روکش شده است، غذا نجوید.
3- چنانچه دندان روکش شده در دندان های جلو می باشد، بایستی از گاز زدن غذا یا میوه های سخت خودداری کرده آنرا قبل از جویدن و در خارج از دهان تکه تکه نمایید.
4- استفاده از مسواک در 24 ساعت اول پس از چسباندن روکش در ناحیه روکش شده، پیشنهاد نمی شود ولی پس از 24 ساعت استفاده از نخ دندان و مسواک بلامانع است.
5- در پروتز ثابت چند دندان (بریج)، حتما از نخ دندان مخصوص زیر بریج كه در داروخانه موجود است استفاده نمایید
یادآوری : در جلسه تحویل بریج نحوه مسواك زدن و استفاده از نخ دندان توسط دندانپزشك یا دسیتار وی آموزش داده می شود.
6- در صورتیکه پس از چسباندن روکش احساس بلندی در دندان مربوطه داشتید و یا احساس غیر طبیعی دارید که ظرف مدت یک هفته استفاده از آن برطرف نشد، برای انجام اصلاحات لازم است به دندانپزشك خود مراجعه نمایید.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:55
بازدید ها: 875

مراقبت های لازم، پس از درمان ریشه


مراجعه کننده محترم، برای آنکه دوره بعد از درمان را با راحتی و آرامش بیشتری طی نمایید، خواهشمند است این مطلب را به دقت مطالعه نموده، از هرگونه خوددرمانی پرهیز کنید.

• بازگشت حس به ناحیه بی حس شده
تاثیر داروی بی حسی تزریق شده معمولاً پس از گذشت یک تا چند ساعت به مرور کاهش می یابد و به تدریج، حس کامل و طبیعی به ناحیه برمی گردد. توصیه می گردد در طول مدت بی حسی، حتی الامکان از خوردن پرهیز گردد، چرا که ممکن است گونه ها و زبان در هنگام جویدن آسیب ببیند. همچنین لازم است از آزمایش بازگشت حس به وسیله فشردن یا گاز گرفتن لب پرهیز گردد. در مورد اطفال و نوجوانانی که تحت درمان دندانپزشکی با بی حسی قرار گرفته اند توصیه می گردد والدین مراقب باشند تا از گاز گرفتگی پرهیز شود.

• درد

پس از درمان ریشه بروز درد غیر عادی نیست و در مواردی، پس از رفع بی حسی، درد احساس میشود. در این موارد، مصرف مسکن توصیه می گردد. برای تسکین درد، مسکن های معمولی مثل استامینوفن کدئین یا بروفن هر 4 یا 6 ساعت یکبار مصرف می گردد. اگر شدت درد زیاد باشد لازم است از هر دو مسکن استفاده گردد. بدین ترتیب که در ابتدا یک قرص 400 میلی گرمی بروفن و پس از 4 ساعت یک قرص استامینوفن میل شود. مصرف مسکن به این ترتیب تا 48 ساعت توصیه می گردد. در صورت بروز درد بسیار شدید یا تورم و علائم عفونت تماس با دندانپزشک معالج یا معاینه ضرورت دارد.


 

• ویزیت مجدد پس از اتمام کار
پس از اتمام کار درمان ریشه یا در فاصله بین جلسات ممکن است دندان تحت درمان در هنگام جویدن یا تماس دردناک باشد، شایع ترین علت این ناراحتی تماس زودرس دندان ها است، برای کاهش درد ضروری است بیمار مورد معاینه قرار گیرد و در صورت لزوم بلندی دندان با پانسمان اصلاح گردد.

• سایر نکات

رعایت بهداشت فردی و استفاده از مسواک و نخ دندان پس از درمان ریشه ضروری است.
در صورت بروز تورم داخل دهان یا خارج دهان متعاقب درمان ریشه لازم است با دندانپزشک تماس گرفته و مشورت شود. تجویزآنتی بیوتیک برای کنترل عفونت متعاقب درمان ریشه به وسیله دندانپزشک انجام میشود.
معمولا متخصص درمان ریشه پس از معالجه، حفره تاجی را به منظور مهر و موم کردن با مواد ترمیم موقت پر می کند. ترمیم دائم یا گذاردن روکش بر روی تمام دندان هایی كه درمان ریشه می شوند ضرورت دارد و لازم است برای بازسازی تاج در ظرف یك یا حداكثر 2 هفته برنامه ریزی شود.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:53
بازدید ها: 996

مراقبت های پس از جراحی دهان


مراجعه کننده محترم، برای آنکه دوره بعد از درمان را با راحتی و آرامش بیشتری طی نمایید، خواهشمند است این مطلب را به دقت مطالعه نموده، از هرگونه خوددرمانی پرهیز کنید.

• مراقبت از زخم
1- در محل جراحی یک گاز قرار داده شده است. تا زمان رسیدن به منزل (حدود نیم ساعت تا سه ربع بعد از عمل) دهان را محکم بسته نگه دارید تا گاز با فشار در محل عمل قرار داشته باشد. بعد آن را به آرامی بردارید و از دستکاری ناحیه عمل خودداری کنید.
2- از شستشوی دهان در روز جراحی خودداری فرمایید.
3- تا 24 ساعت از سیگار و دخانیات استفاده نکنید. این کار باعث خونریزی و کندی در ترمیم زخم می شود.

• خونریزی

1- مقداری نشت و جریان خون از ناحیه عمل طبیعی و عادی است. ممکن است صبح لکه خونابه بر روی بالش خود ببینید! نگران نشوید.
2- تف نکنید و مک نزنید. با نی چیزی نیاشامید. این کارها باعث خونریزی خواهد شد.
3- اگر احساس می کنید از ناحیه عمل خون می آید، یک گاز استریل مرطوب در ناحیه عمل بگذارید و به مدت 30 دقیقه محکم در محل نگه دارید. در صورت ادامه خونریزی این عمل را تکرار نمایید و در صورت عدم کنترل، تماس بگیرید.
4- در شب اول بعد از عمل زیر سر خود چند بالش بگذارید تا سر بالاتر قرار گیرد یا در یک حالت نشسته استراحت کنید.

• درد و ناراحتی

1- درد و ناراحتی بعد از عمل تا حدودی عادی است؛ که با استفاده از مسکن های تجویز شده تا حدی کنترل می شود ولی کاملا حذف نخواهد شد.
2- داروهای تجویز شده را طبق دستور مصرف کنید. در صورتی که داروها باعث تهوع می شود، آنها را با یک لیوان کامل آب یا مختصری غذا مصرف کنید.
3- زمانی که داروهای مسکن مصرف میکنید، از رانندگی و کار با وسایلی که دقت زیادی میخواهد پرهیز کنید.
4- داروهای خود را به موقع و تا پایان دوره درمان (به خصوص در مورد آنتی بیوتیکها) مصرف نمایید.
5- بعد از بیرون آوردن دندان، گاهی لخته از حفره دندان جدا شده که اصطلاحاً حفره خشک نامیده می شود. این امر چند روز بعد از جراحی موجب تشدید درد می گردد؛ که در این صورت بایستی با کلینیک تماس حاصل فرمایید.

• رژیم غذایی

1- بسیار مهم است که مقادیر زیادی مایعات بنوشید. از مصرف مایعات با نی اجتناب کنید چرا که باعث خونریزی می شود.
2- تا یک ساعت بعد از عمل از خوردن غذا اجتناب کنید.
3- در 24 ساعت اول بعد از عمل، از خوردن غذاهای داغ و بسیار گرم اجتناب کنید. در این مدت استفاده از غذاهای نرم و خنک مثل بستنی، ماست، فرنی، شیر سرد و ... بسیار راحت و مناسب است.
4- در اولین فرصت که میتوانید و احساس ناراحتی نمی کنید رژیم غذایی معمول خود را از سر بگیرید. در روزهای اول غذاهای نرم مناسب تر است.

• بهداشت دهان

1- در 12 ساعت اول بعد از عمل، دهان شویه نکنید، آب در دهان نگردانید و مسواک نزنید.
2- 24 ساعت بعد از عمل، هر 3 ساعت یک بار دهان خود را با آب نمک رقیق شست و شو دهید (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده گرم و تمیز).
3- از فردای عمل، دندانها را به طور مرتب به آرامی مسواک بزنید ولی از ناحیه عمل دوری کنید.
4- بعد از انجام جراحی، روی زخم در داخل دهان را قشر خاکستری رنگی می پوشاند و دهان تا چند روز بدمزه و نفس اندکی بوی نامطبوع دارد. این حالات طبیعی هستند و نشانه وجود عفونت نیستند.

• تورم

1- تورم بعد از عمل، واکنش طبیعی بدن می باشد و در برخی از افراد زیاد است. تورم طی 48 ساعت بعد از عمل به حداکثر خود میرسد و معمولا طی 6-4 روز بتدریج کم می شود.
2- کاربرد کمپرس یخ در ناحیه جراحی، بصورت یک ربع در میان برای 24 ساعت اول میتواند به کنترل تورم کمک کند و ممکن است احساس راحتی بیشتری کنید.
3- کاربرد کمپرس گرم از روز سوم عمل به بعد به کاهش تورم و سرعت بهبودی کمک می کند.

• استراحت

1- از فعالیت شدید و ورزش سنگین بخصوص در 24 ساعت اول بعد از عمل پرهیز کنید.
2- در روزهای اول بعد از عمل ساعات بیشتری را به استراحت و آرامش خود اختصاص دهید.

• کبودی

1- ممکن است در ناحیه عمل یا مجاور آن کبودی ملایمی مشاهده کنید؛ این یک واکنش طبیعی در برخی افراد است و نباید باعث نگرانی شود. معمولاً طی 14-7 روز بتدریج برطرف می شود.
2- کمپرس گرم از روز سوم به بعد باعث تسریع در برطرف شدن لکه کبودی می گردد.

•    سختی عضلات

1- ممکن است در ناحیه عمل احساس سفتی عضلات داشته باشید و دچار محدودیت در باز کردن دهان شوید. این غیر عادی نیست و طی 5 تا 10 روز بتدریج بهتر می شود.
2- از روز سوم و چهارم بعد از عمل می توانید به ملایمت برای باز کردن دهان تمرین کنید.

• بخیه ها

1- در صورتیکه در محل عمل شما بخیه زده شده است، باید مراقبت کنید که هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن محل عمل آزرده نشود و بخیه ها دستکاری نگردد.
2- جهت برداشتن بخیه حتماً یک هفته بعد مراجعه کنید؛ درصورتیکه از بخیه های قابل جذب استفاده شده باشد به شما گفته میشود.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:52
بازدید ها: 1001

تغذیه و سلامت دهان و دندان

تأثیر غذاها بر سلامت دهان و دندان

اگر می خواهید از پوسیدگی دندان پیشگیری کنید‏‏،باید بدانید که تعداد دفعات خوردن نیز به اندازه چیزی که می خوریداهمیت دارد.خوردن شیرینی همراه شام،کمتر از خودن شیرینی به عنوان عصرانه به دندان های شما آسیب می زند.البته،تغذیه نادرست و نا کافی نیز می تواند در طولانی مدت سلامت دهان شما را به مخاطره اندازد.آموزش اینکه غذاها چگونه سلامت دندان و لثه های شما را تحت تأثیر قرار می دهد اولین گام به سوی تغذیه سالم برای حفظ بهداشت دهان است.

تأثیرات فوری غذا
به محض شروع خوردن برخی غذاها،تغییراتی در دهان ایجاد می شود.باکتری های موجود در دهان باعث می شوند که پلاک های دندانی حالت اسیدی بیشتری پیدا کنند و این اسید شروع به تخریب دندان می نماید و باعث پوسیدگی دندان می شود.
تمام غذاهایی که دارای کربوهیدرات هستند در نهایت کربوهیدرات هایشان به قندهای ساده همچون گلوکز،فروکتوز،مالتوز و لاکتوز تبدیل می شوند.برخی غذاها که کربوهیدرات های قابل تخمیر دارند در همان دهان شکسته می شوند در حالی که کربوهیدرات برخی غذاها در بقیه قسمت های دستگاه گوارش شکسته می شود.

بعضی باکتری هایی که روی دندان ها هستند از این قندها استفاده کرده و اسید تولید می کنند.این اسیدها مواد معدنی مینای دندان را حل می کنند.البته دندان ها طی فرآیندی مواد معدنی را دوباره بازسازی می کنند.بزاق دهان،فلوراید و برخی غذاها به این فرآیند کمک می کنند.فساد دندان زمانی آغاز می شود که سرعت از دست رفتن مواد معدنی بیش از به دست آمدنشان باشد.
هر قدر غذا به مدت طولانی تری در مجاورت باکتری ها روی دندان باقی بماند،اسید بیشتری تولید خواهد شد.بنابراین کربوهیدرات های چسبنده آسیب بیشتری به دندان می رساند.غذاهایی هم که در شیارهای دندانی جمع می شوند باعث پوسیدگی دندان می گردند مانند سوهان - گز- چیپس و....

چیپس یکی ا ز بدترین این مواد است.فقط کافی است یک مشت چیپس بخورید و بعد ببینید چقدر تلاش لازم است تا تمام آنچه را که بین دندان ها و روی شیارها و شکاف ها ی دندان ها باقی مانده است تمیز کنید.دندان های کرسی که شیارهای بیشتری دارند،بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند.


   
کسانی که در طول روز نوشابه یا قهوه شیرین را جرعه جرعه می نوشند و یا شیرینی های کوچک و اسنک های حاوی کربوهیدرات زیاد مصرف می کنند،تقریبا به طور دائم یک منبع قندی در اختیار باکتریها قرار می دهند.مطالعات نشان داده اند کسانی که بین وعده های غذایی،میان وعده های شیرین مصرف می کنند،بیشتر از کسانی که همان مقدار شیرینی همراه با غذای خود می خورند،در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند.
البته غذاهایی هم وجود دارند که دندان ها را در مقابل پوسیدگی حفظ می کنند،زیرا ترشح بزاق را افزایش می دهند و اسید ها را خنثی می کنند و باعث می شوند که مینا کمتر مواد معدنی خود را از دست بدهد.برای مثال،پنیر کهنه اگر بلافاصله پس از غذا خورده شود،اثر اسید را خنثی می کند.

 

یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود کسانی که میان وعده های شیرین می خورند،بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار گیرند این است که آنان غذاهایی مصرف نمی کنند که اثر قند را تعدیل نماید.جویدن آدامس های بدون شکر می تواند به حفاظت دندان در برابر پوسیدگی کمک نماید.

سلامت دندان ها نیز مانند سایر اعضای بدن ارتباط با تغذیه شما دارد.در واقع دهان شما نسبت به تغذیه نا کافی بسیار حساس است و این مسئله منجر به از دست رفتن زود هنگام دندان ها،مشکلات لثه و بوی بد دهان می شود. بسیاری از مشکلات تغذیه ای دهان شما را بسیار زودتر از سایر اعضای بدن تحت تأثیر قرار می دهند زیرا سلولهای تشکیل دهنده لایه داخلی دهان که مخاط نام دارد به طور مداوم در حال از بین رفتن و باز سازی می باشند.
    

چه بخوریم ؟

با رعایت توصیه های ساده زیر می توانید به سلامت دندان های خود کمک کنید:

     هر روز به جای برنج و نان سفید از غلات کامل مانند برنج قهوه ای،جوی دو سرو نان تیره استفاده کنید.

     سبزیجات سبز تیره یا نارنجی رنگ بیشتر مصرف نمایید.

     میوه های گوناگونی بخورید.

     از رژیم پر غلات،میوه جات و سبزیجات پیروی کنید.

     برای تأمین بخشی از پروتئین روزانه خود ماهی،حبوبات،مغزها و دانه ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

     غذاهای کم نمک مصرف کنید.

     وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید و فعالیت بدنی کافی داشته باشید.

    به طور کلی در هرم غذایی خود باید غلات کافی،حداقل دو نیم واحد سبزیجات،2واحدمیوه،حداقل 3 لیوان شیر، ماست و پنیر حاوی کلسیم و پروتئین هایی مانند گوشت،حبوبات،تخم مرغ و مغزها را قرار دهید و در مصرف چربی ها و شیرینی ها امساک نمایید.

 

برای پیشگیری از پوسیدگی دندان نکات زیر را رعایت فرمایید:
1- مصرف اسنک ها (میان وعده ها ) را به حداقل برسانید تا زمانی را که دندان هایتان در معرض تماس اسید قرار می گیرند کاهش دهید . اگر اهل میان وعده هستید،غذاهایی را انتخاب کنید که کربوهیدرات های قابل تخمیر نداشته باشند.
بهترین انتخاب ها، پنیر،مرغ یا گوشت های دیگر،مغزها یا شیر است.این غذاها ضمناً می توانند با تأمین کلسیم و فسفر به بازسازی مواد معدنی دندان کمک کرده و محافظی برای مینای دندان ایجاد نمایند.
انتخاب متوسط، میوه های سخت مانند سیب،گلابی وسبزیجات هستند.گرچه میوه ها حاوی قند طبیعی هستند ولی مقدار زیادی نیز آب دارند که قند میوه را رقیق کرده و ترشح بزاق را تحریک می نمایند. بزاق نیز به علت دارا بودن مواد ضد باکتری از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می نمایند.سبزیجات به اندازه ای کربو هیدرات ندارند که خطرناک باشند.
بدترین انتخاب‌ها، شکلات،شیرینی،کیک،چیپس وپفک،نان،مافین(کلوچه)،سیب زمینی سرخ کرده،چوب شور،موز،کشمش و دیگر میوه های خشک هستند.این غذاها منبع قندی لازم برای تولید اسید را در اختیار باکتری ها قرار می دهند.اگر این خوراک ها به سطح دندان بچسبند یا بین دندان ها گیر کنند خطرناک تر خواهند بود

 

2- مصرف نوشابه حتی بدون قند یا هر نوشیدنی حاوی شکر مانند قهوه یا چای شیرین و لیموناد را کاهش دهید. آب میوه ها حاوی قند طبیعی هستند و می توانند موجب پوسیدگی شوند.اگر چنین نوشابه هایی مصرف می کنید،آن ها را جرعه جرعه به مدت طولانی استفاده نکنید.اگر یک بطری نوشابه را همراه غذا بنوشید و تمام کنید بهتر از این است که تا دو ساعت آن را جرعه جرعه مصرف کنید.
انتخاب های بهتر، چای بدون قند،شیر و آب،به خصوص آب حاوی فلوراید انتخاب های خوبی هستند.چای هم دارای فلوراید است و می تواند مینای دندان دار تقویت نماید و پوسیدگی دندان را به تأخیر اندازد.البته مصرف چای غلیظ نیز قابل توصیه نیست.
آب نیز موجب شسته شدن بقایای غذا و رقیق شدن اسید دهان می گردد.

    

3- از مکیدن آب نبات سخت،حتی اگر بسیار کوچک باشند،اجتناب نمایید.زیر آب نبات ها قند زیادی برای افزایش اسید تولید شده توسط باکتری ها دارند.اگر می خواهید طعم دهان خود را تغییر دهید از آدامس های بدون قند استفاده کنید.
4- خوراکی های ترش و اسیدی به تحلیل مواد معدنی مینای دندان کمک می کنند.

 5- پس از خوردن غذا،دندان های خود را مسواک برنید تا پلاک های باکتریایی را از سطح دندان های خود پاک کنید.حداقل روزانه دو بار مسواک بزنید.
6- جویدن آدامس های بدون قند که حاوی زایلیتول هستند به کاهش خطر پوسیدگی دندان کمک می کنند،زیرا به تنها موادی را که به دندان ها چسبیده اند جدا می کنند بلکه ترشح بزاق را نیز افزایش می دهند.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:48
بازدید ها: 1056

مراقبت های دندانپزشكی در دوران بارداری

بارداری و دندانپزشكی

اگرچه اغلب خانمها در مورد اثرات فیزیكی ناشی از تغییر هورمونها در دوران بارداری مطالب زیادی می شنوند، معمولا از تاثیر این تغییرات بر سلامت دهان و دندان غافلند. با وجود آنكه یك بهداشت دهانی خوب، هم برای سلامتی مادر و هم جنین ضروری است، درصد كمی از زنان در دوران بارداری به دندانپزشك مراجعه می كنند. حاملگی و بارداری به صورت مستقیم بر ضعف دندانها، برداشت كلسیم و ایجاد پوسیدگی تاثیر ندارد، بلكه به صورت غیرمستقیم و با تغییر شرایط محیط( تغییر عادات غذایی، تغییر در رعایت بهداشت دهان و دندان و ...)بر وضع دهان تاثیر می گذارد. در حقیقت، مراقبت های دندانپزشكی در طول دوران بارداری نه تنها امن و موثر است، بلكه برای جلوگیری از اثرات مخرب بیماری‌های دهان ضروری است.

ملاحظات قبل از بارداری

برخی از حاملگی ها به صورت برنامه ریزی نشده اتفاق می افتد. بنابراین تمام خانم های متاهل در سن باروری لازم است نكاتی را مد نظر قرار دهند. درمانهای سخت و پیچیده دندانپزشكی در دوران حاملگی، حتی اگر خطرناك نباشد ممكن است مشكل و دشوار باشد؛ هم برای مادر و هم برای دندانپزشك. ازطرفی اگرچه انجام رادیوگرافی در زنان حامله با رعایت ملاحظاتی قابل انجام است، اما این كار مطلوب و مورد قبول مادران نمی باشد. همچنین تجویز داروها در زنان حامله با محدودیت و با اجازه پزشك متخصص زنان صورت می گیرد. بروز موارد اورژانس كه قبل از حاملگی قابل پیشگیری بوده است باعث درد، رنج ، اضطراب و ناراحتی می گردد لذا بهترین راه، پیشگیری و درمان قبل از زمان حاملگی است.

بیماری های دهان و دندان خصوصیتی دارند كه در بسیاری از موارد به صورت خاموش و بدون علامت پیشرفت می كنند. به همین علت زمانی شخص متوجه بیماری می شود كه بیماری گسترش یافته و نیاز به درمانهای متوسط یا حتی پیشرفته دارد. بنابراین این احتمال وجود دارد خانمی كه هیچ احساس نامطلوب و شكایتی از دندانها و محیط دهان خود ندارد، در طول دوره حاملگی دچار ناراحتی حاد و اورژانس دندانپزشكی شود. لذا مواكداً توصیه می شود تمام خانم هایی كه در سن باروری هستند هر شش ماه یك بار جهت معاینات دوره ای منظم و در صورت لزوم گرفتن رادیوگرافی های تشخیصی مراجعه نمایند. بدیهی است این كار ضمن كاهش نگرانی باعث می شود در طول دوره حاملگی نیاز به خدمات دندانپزشكی به حداقل كاهش یابد.
  

 


رایج ترین مشكلات دندانپزشكی زنان در طول دوره بارداری چیست؟

عدم توجه به دندانهای پوسیده و وجود جرم های دندانی قبل و در طول دوره حاملگی باعث گرفتاری زنان در طول دوره بارداری می شود. دندانهای پوسیده ممكن است با پیشرفت در دوره حاملگی باعث درد، آبسه حاد و یا شكستگی شوند كه لازم است به صورت اورژانس كنترل و درمان شوند. به علاوه یك تومور خوش خیم در زمان حاملگی در دهان زنان حامله رشد می كند كه عامل اصلی آن جرم های دندانی و تحریك مداوم لثه و مخاط به وسیله آن است


گزارش ها حاكی از این است كه شایع ترین بیماری دهان و دندان در زنان حامله التهاب لثه یا gingivitis است كه به علت تغییرات هورمونی ایجاد میشود تغییرات هورمونی به صورت غیر مستقیم بر سلامت لثه تاثیر می گذارند تغییر نوع و دفعات تغذیه وجود حالت تهوع و همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به دلیل تغییر در شرایط زندگی ( كار ، استراحت ، خواب و خوراك )‌ باعث تجمع میكروبها در سطح دندانها شده و بیماری را ایجاد می نماید .
 

 


 رابطه بیماری پریودنتال با زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن

بر اساس مطالعات انجام شده، مادرانی كه به بیماری های پیشرفته لثه مبتلا هستند، بیش از سایر مادران در معرض به دنیا آوردن كودكان با وزن كم می‌باشند. در حقیقت نقش پریودنتیت در ایجاد زایمان زودرس بیشتر از مصرف دخانیات یا الكل در طی بارداری بود. نوزادان به دنیا آمده با وزن کم آنهایی هستند که هنگام تولد وزن کمتر از 2500 گرم دارند و احتمالا 40 برابر بیشتر از نوزادان متولد شده با وزن طبیعی در دوره نوزادی فوت مینمایند.
حدود 7% همه نوزادان با وزن کمتر از 2500گرم متولد می شوند ولی دو سوم مرگ ومیر نوزادی در این دسته رخ می دهد.

 

 روش درمان التهاب لثه دوران بارداری چیست؟
بهترین و مناسب ترین كار پیشگیری است و اولین گام در این راه دادن آگاهی های لازم و كافی به خانم ها می باشد. لازم است علاوه بر آموزش راههای عملی پیشگیری مثل استفاده از مسواك، خمیر دندان، نخ دندان و واترجت آنان را از عوارض ابتلا به بیماری های لثه آگاه ساخت. در وهله بعد در صورتی كه بیماری التهاب لثه حادث شده باشد لازم است فرد برای تشخیص قطعی و درمان به دندانپزشك مراجعه نماید برداشتن جرم ها از سطوح دندانها و پاكسازی طوق دندانها از هر گونه پلاك به وسیله دندانپزشك در كلینیك دندانپزشكی انجام میشود. انجام این كار معمولا به بی حسی نیاز ندارد و خطری برای مادر و جنین ندارد. در موارد خاص ممكن است انجام این كار ساده نیز با مشورت پزشك متخصص زنان و زایمان انجام شود .

    

 

 

تاثیر رادیوگرافی های دندانی بر سلامت جنین
از آنجا که در رادیوگرافی های دندانی، اشعه به ناحیه سر و گردن می تابد، میزان اشعه رسیده به جنین درمقایسه با اشعه طبیعی موجود در محیط اطراف آنقدر اندک است که که مادر می تواند رادیوگرافی های دندانی مورد نیاز را تهیه نماید. هیچ اطلاعاتی دال بر ایجاد عوارض در جنین در اثر تهیه رادیوگرافی دندان از مادر وجود ندارد. حتی اگر از مادر سری كامل رادیوگرافی از تك تك دندان‌ها تهیه شود و حتی اگر مادر پیش‌بند سربی نپوشیده باشد، میزان اشعه x رسیده به جنین قابل ملاحظه نمی‌باشد.

اما به دلیل آنكه تیروئید مادر در محدوده رادیاسیون قرار دارد، ممكن است نپوشاندن تیروئید سبب تولد نوزاد با وزن كمتر شود.بنابراین، پوشاندن تیروئید مادر باردار با یقه سربی در حین تهیه رادیوگرافی داخل دهانی ضروری است. پس به خاطر داشته باشید كه در صورت بارداری، حتما مسئولین رادیولوژی را مطلع نمایید تا اقدامات حفاظتی لازم را انجام دهند. در عین حال،راهنماهای تجویز رادیوگرافی های دهان ودندان، كلیه افراد اعم از باردار و غیرباردار و یا كودكان و بزرگسالان، همه را به طور یكسان در بر می گیرند و تنها برانجام اقدامات حفاظتی سختگیرانه تر برای كودكان و مادران باردار تاكید می نمایند.

29 فروردین 1394 - ساعت : 22:45
بازدید ها: 1112

كنترل عفونت در دندانپزشكی

یکی از دغدغه های مراجعه کنندگان به مطبهای دندان پزشکی انتقال بیماری است که مهم ترین وترسناک ترین آنها ایدز می باشد.
ایدز به لحاظ مشکلات درمانی وعوارض و درگیری هایی که برای مبتلایان ایجاد می کند. بیماری خطرناکی است و حفاظت شخصی و گروهی در جامعه برای جلوگیری از انتقال آن الزامی واجباری است.
انتقال ویروس ایدز از طریق خون،رابطه جنسی، مادر به فرزند و تزریقات است که بالاترین آمارمبتلایان در ایران وازطریق تزریقات میباشد. انتقال این بیماری از طریق خون یا به واسطه دریافت خون آلوده به دلیل کمبود خون و یا از طریق زخم های خون چکان است.
ویروس ایدز علیرغم مهاجم بودن ، در برابر مواد ضد عفونی کننده خیلی ضعیف است به سرعت نابود می شود حتی ویروس ایدزدرخون پس از20دقیقه درمعرض هوا قرار گرفتن از بین می رود.
در واقع احتمال انتقال ویروس ایدز از طریق خون ناشی از زخم خیلی کم است.
 
امروزه در دندان پزشکی اکثر وسایل مورد استفاده بیماران یکبار مصرفند وپس ازاستفاده به سطح زباله های عفونی منتقل می شوند و آن دسته ازوسایلی که امکان یکبار مصرف کردن آنها نیست پس از ا ستفاده شسته شده و در مواد ضد عفونی کننده قوی قرار می گیرد. دراین مواد کلیه ویروسها ازجمله ایدز وهپاتیت درعرض یکی دو دقیقه نابود می شوند. در ادامه مرحله ( قرار گرفتن در مواد ضد عفونی کننده ) که ممکن است چندین ساعت طول بکشد وسایل پس از قرار گرفتن در پکهای مخصوص و بسته بندی کامل بدون درز در دستگاه اتو کلاو قرار می گیرند.
این دستگاه با استفاده ازبخارآب و درمحفظه ای که تحت فشار است مرحله کامل استریلیزاسیون را انجام می دهد. وسایلی که ازاتو کلاو خارج میشوند کاملا استریل شده وعاری از هرگونه میکروبی می باشند.
دانستن این نکته که دندانپزشک و پرسنل یک مطب یا درمانگاه اولین کسانی هستند که درمعرض انتقال عفونت میباشند، رعایت موارد کنترل عفونت بیماری را برای ایشان ازهمه واجب ترمی کند و به همین دلیل هم که شده رعایت اصول کنترل عفونت برای این افراد الزامی است ، پس دیگر جای هیچ نگرانی برای مراجعه کنندگانی باقی نمی ماند . آنچه توجه به آن درمراجعه کنندگان به مراکز درمانی واجب است این که دقت داشته باشند از پکهای یکبار مصرف استفاده شده و در حضور ایشان این پک بسته بندی شده باز شود
برای جلوگیری از انتقال عفونت چه اقداماتی توسط دندانپزشک و دستیار دندانپزشک باید انجام شود؟ 
اطمینان از استریل بودن وسایل مورد استفاده، پوشیدن دستکش، استفاده از ماسک و عینک ضروری است استفاده از پوشش های یکبار مصرف برای مواردی مثل صفحه کلید یونیت، دستگاه رادیوگرافی، دسته چراغ یونیت و مانند آن لازم است. دستیار باید مراقب باشد این پوشش ها برای هر بیمار تعویض گردد. داشتن ظرف مخصوص وسایل استفاده شده تیز مثل سرسوزن ، سوزن بخیه و تیغ های جراحی نیز از ملزومات هر مطب دندانپزشکی است. شستشوی سطوح مطب مثل کابینت های دندانپزشکی کف مطب و مانند آن و استفاده از مواد مناسب ضد عفونی کننده نیز جزء برنامه های مرتب و منظم هر کلینیک دندانپزشکی می باشد .
 
از نظراهمیت استرلیزاسیون وسایل دندانپزشکی آیا استرلیزاسیون همه وسایل به یک اندازه مهم است؟ 
خیر، استرلیزاسیون وسایل به یک اندازه اهمیت ندارد و همانطوری که خود وسایل بسته به کاربرد شان دارای درجه اهمیت می باشند، به همان ترتیب طبقه بندی می شوند. وسایل دندانپزشکی به طور کلی به سه دسته 1- بحرانی 2- نیمه بحرانی 3- غیر بحرانی تقسیم می شوند. 
1- وسایل بحرانی: وسایلی هستند که در داخل نسج زنده بدن نفوذ می کنند و بالقوه امکان بیشتری برای انتقال عفونت دارند مثل سوزن های تززیق کورت ها ، فورسپس ها ، فایل های اندودانتیک و مانند آنها 
2- وسایل نیمه بحرانی : وسایلی هستند که در تماس با پوست یا مخاط قرار می گیرند مثل قلم های ترمیمی و آینه 
3- وسایل غیر بحرانی : مثل سر ساکشن – شلنگ های یونیت دندانپزشکی و موارد مانند آن 
چه بیماریهای ویروسی از طریق وسایل دندانپزشکی قابل انتقال هستند ؟
مهمترین ویروس های بیماریزا که از طریق وسایل جراحی و دندانپزشکی قابل انتقال است انواع ویروس های هپاتیت و ویروس hiv (ویروس عامل ایدز ) می باشد.
 
ریسک ابتلا به کدام بیماری ها بیشتر است ؟
ریسک ابتلا به هپاتیت از دو جهت بیشتر از hiv می باشد چرا که اولا شیوع این بیماری در جامعه بیشترو درصد افراد ناقل هپاتیت (حدود 3 ٪افراد جامعه ) به مراتب بیشتر می باشد. ثانیا ویروس ایدز در قیاس با ویروس هپاتیت بسیار ضعیف تر و غیر مقاوم تر می باشد، به ترتیبی که امکان ارائه حیات ویروس ایدز در محیط خارج از بدن بسیار کم و کوتاه می باشد در حالیکه ویروس هپاتیت قادر است در محیط خارج از بدن مدتها زنده بماند.
 
راه پیشگیری از انتقال این بیماریها چیست ؟ 
هم اکنون بسیاری از وسایل دندانپزشکی یکبار مصرف می باشد، ضمن اینکه برای استریل نمودن وسایل با استفاده از اتو کلاوهای جدید و سریع امکانات بسیار خوبی وجود دارد. واکسیناسیون دندانپزشک و تیم همکار در مطب دندانپزشکی نیز علاوه بر تضمین نسبی سلامت پرسنل دندانپزشکی به پیشگیری از انتقال بیماریها کمک می نماید. لازم است در این زمینه به اهمیت آموزش علمی و عملی پرسنل دندانپزشکی و عامه مردم توجه گردد.
29 فروردین 1394 - ساعت : 22:44
بازدید ها: 906

دندان قروچه

دندان قروچه به چه معنی است؟
به سائیدن دندانها بر روی یکدیگربه صورت عادت و غیر ارادی در طول روز یا شب در حالیکه شخص در حال خوردن یا جویدن غذا نمی باشد اطلاق میشود. معادل دندان قروچه در زبان انگلیسی bruxism است.
 
چه عواملی در ایجاد دندان قروچه موثر است؟
به طور کلی علت ایجاد دندان قروچه را به 2 دلیل اصلی منتسب می کنند که عبارتست از:
 
 1- جفت شدن نادرست دندانها و تماس های زودرس بین دندانهای فک بالا و پایین .
 
 2- فشارهای روانی و ا سترس ها.
 
 در توضیح 2 علت یاد شده باید گفت که دندانها دارای شکل و ترکیب(آناتومی)خاص هستند و سطح دندانهای آسیای کوچک و بزرگ مسطح نیست و دارای برجستگیها و فرورفتگی هایی می باشدکه در هنگام جویدن دندانهای بالا و پایین به صورت مرتب و با تناسب خاصی بر روی هم قرار می گیرند. به عبارت دیگر در یک تماس صحیح برجستگی های دندانها که به انها کاسپ می گویند در داخل سطوح فرو رفته ی دندان مقابل قرار گرفته و تمامی دندانهای موجود در دهان به صورت متعادل فشارها را متحمل میشوند. در صورتی که اختلال یا بی نظمی در ردیف دندانها باشد یا ایجاد شود ممکن است شخص به صورت غیر ارادی با تغییر در مسیر بسته شدن دهان وجفت کردن دندانها. دندانها را به هم بساید و این عمل به صورت یک عادت یا حالت پارافانکشنال درآید.
همچنین برخی فشارهای روانی و استرس ها ممکن است در ایجاد و ادامه دندان قروچه موثر باشد. البته این مطلب به این معنی نیست که استرس همیشه و در همه ی افراد باعث دندان قروجه می شود یا هر کسی که مبتلا به دندان قروچه است دچار استرس است.

قرارگیری دندان های عادی

قرارگیری دندان های با دندان قروچه

 
علائم دندان قروچه چیست؟
 
دندان قروچه اگر چه در حالت بیداری هم ممكن است وجود داشتهباشد اما بیشتر در حالت خواب انجام می شود. در این صورت اطرافیان و خانواده شخص ازصدای سایش دندانها متوجه خواهند شد ضمنا در صورت تداوم و شدت دندان قروچه پس ازخواب عضلات صورت خسته و در مواردی ممكن است در لمس دردناك باشد.
 
دندان قروچه چه آثاری بر دهان و سیستم جونده دارد؟
در كسانی كه به صورت طولانی مدت دچار این عارضه هستند علائم زیر ممكن است قابل ملاحظه باشد:
1- عضلات جونده منقبض و درجاتی از افزایش حجم را بروز می دهند ضمنا ممكن است در عمل كمی دردناك باشد.
 
 2-سطح جونده دندانها و همچنین لبه برنده دندانهای قدامی دچار سایش میشوند و دندانهای كرسی سطح صاف پیدا می كند و ارتفاع دندانهای قدامی كاهش پیدا می كند.در موارد شدیدو طولانی مدت ممكن است تمام دندانهای قدامی سائیده و طول تاج دندان به صورت محسوس و قابل مشاهده كوتاه میشود.
 
 3-به علت سایش سطح دندانها و فشارهای ناشی از جویدن های عادتی دندانها به سرما و گرما حساس و در موارد شدید باعث تاثیر بر سلامت پالپ دندان میشود ممکن است در نهایت به نکروز یا مرگ پالپ دندان بیانجامد.
 
 4-دندان قروچه و فشارهای ناشی از این عادت پارافانکشنال به عنوان یک عامل موثر در بیماری های لثه شناخته شده است و در صورت وجود بیماری های لثه می تواند بر سرعت پیشرفت بیماری و شدت آن بیافزاید این به این معنی است که تخریب بافتهای نگهدارنده دندان و علی الخصوص استخوان اطراف دندان ها تسریع و تشدید می شود.
 
راه تشخیص دندان قروچه جیست و آثار مخرب این عادت چگونه بررسی و ارزیابی می شود؟
 
معمولا اشخاص از طریق اطرافیان و خانواده متوجه سائیده شدن دندانها در حالت خواب می شوند. ضمن اینکه خستگی و دردناک بودن عضلات جونده درد در ناحیه مفصل گیجگاهی فکی و در موارد پیشرفته سایش لبه و سطح دندانها شخص را متوجه این اشکال می نماید.
 
 
چه راههایی برای تشخیص و معالجه این بیماری وجود دارد؟
تشخیص دندان قروچه و بررسی دلایل ایجاد کننده آن به وسیله پزشک انجام می شود.دندانپزشک ضمن گرفتن تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی از بیمار معاینه داخل دهانی و خارج دهانی(عضلات سر و صورت،مفصل گیجگاهی فکی) گرفتن رادیو گرافی و ارزیابی وضعیت ریشه ها و بافتهای نگهدارنده به بررسی مشکل خواهد پرداخت و توصیه های لازم را خواهد نمود. در صورتی که دندانپزشک متوجه تماسهای زودرس و نامطلوب دندانها شود اقدام به اصلاح خواهد نمود. اصلاح روابط دندانها باید با دقت و پس از تشخیص قطعی انجام می شود.توصیه می شود اصلاح جفت شدن دندانها (اکلوژن)به وسیله یک دندانپزشگ متبحر که مطالعه و اطلاعات کافی در زمینه اکلوژن دارد انجام شود. 
 
آیا تشخیص و درمان دندان قروجه نیاز به تخصص خاصی دارد؟
 
تشخیص دندان قروچه کار مشکلی نیست اما درمان آن یک دید و آگاهی وسیع و جامع می خواهد که معمولا در قالب یک تیم تخصصی دندانپزشکی قابل انجام است علی الخصوص زمانی که دندان قروچه باعث درگیری بافتهای نگهدارنده و آسیب و تخریب نسوج دندانی وپالپ شده باشد در این صورت ضرورت دارد به تخصصهای دندانپزشکی مرتبط که عبارتند از:پروتزهای دندانی-پریودانتیکس-ارتودنسی-اندودانتیکس-جراحی فک و صورت مراجعه گردد.
 
 
پروتزیست چه کمکهایی به اشخاص مبتلا می نماید؟
 
در مراحل اولیه ممکن است متخصص پروتز با یک تراش ساده و اصلاح اکلوژن به حل مشکل اقدام نماید یا در صورت ضرورت با قالبگیری از دندانها و مطالعه و بررسی دندانها و جفت شدن آنها اقدام به ساخت نایت گارد نماید. نایت گارد محافظی است که در هنگام استراحت و خواب در داخل دهان و ما بین دندانهای بالا و پایین قرار میگیرد و مانع تماس و سایش دندانها می شود.همچنین پروتزیست با جایگزینی دندانهای از دست رفته میتواند به حل مشکل کمک نماید.
 
 
آیا دندان قروچه می تواند باعث لقی دندانها و از دست رفتن دندانها گردد؟
عامل اصلی بیماریهای لثه میکروب ها هستند و عوامل دیگری مثل فشارهای نامناسب به علت تماس زودرس یا دندان قروچه می توانند پیشرفت بیماری را شدت بخشند. بنابراین در موارد مزمن و طولانی مدت که شخص مبتلا به بیماری بریودنتال و دندان قروچه باشد احتمال لق شدن و یا از دست رفتن دندانها وجود دارد. به همین دلیل به محض ابتلا لازم است به دندانپزشک یا متخصص جراحی لثه مراجعه گردد تا پس از تشخیص درمانهای لازم صورت گیرد.
 
در مورد احتمال وجود فشارهای روانی چه اقدامی توصیه می شود؟
برای تشخیص قطعی و بررسی عوامل دندانی لازم است فرد مبتلا ابتدا به دندانپزشک مراجعه نماید و در صورت صلاحدید جهت بررسی و مشاوره به روانپزشک ارجاع داده شود. بدیهی است در بسیاری از موارد افراد با کمک و راهنمایی روانپزشک یا روانشناس میتوانند از دام و تله استرس رها و آزاد شوند.
29 فروردین 1394 - ساعت : 22:43
بازدید ها: 1245

خمیر دندان

خمیر دندان 
رعایت بهداشت دهان و دندانها و مسواک کردن جزء عادات رایج و بسیار خوب مردم است. معمولا مسواک کردن با خمیر دندان انجام میشود. هرچند که عمل مکانیکی مسواک کردن در پاکیزه کردن دندانها و دهان مؤثر است، استفاده از خمیردندان مناسب باعث می شود که محافظت از دندانها و تمیز شدن محیط دهان بهتر و بیشتر انجام شود. برای توضیح بیشتر درباره خمیر دندان بهتر است به ترکیبات خمیر دندانها که اجزا اصلی آن در تمام خمیردندانها یکسان و مشابه است اشاره شود. مواد تشکیل دهنده خمیردندانها عبارت است از:
 
1- ماده کف کننده 
 
2-  ماده ساینده 
3-  ماده شیرین کننده 
4-  ماده محافظ
5- رنگهای مجاز 
6-  ماده طعم دهنده 
7-  ترکیبات دارویی مثل فلوراید و مواد آنتی باکتریال 
8-  مواد ضد حساسیت مثل استرانسیوم كلراید 
 
خمیر دندان كودكان
 
خمیردندانهای کودکان در بسته بندیهای کوچک و با رنگهای متنوع و جذاب تهیه می شوند. این خمیردندانها فاقد فلوراید میباشند چراکه ممکن است توسط کودک بلعیده شود. معمولا میزان خمیر دندان مورد استفاده در حد یک نخود می باشد و بهتر است حتی الامکان به کودک یاد داد که خمیر دندان یا کف حاصل از آن را نبلعد. همچنین این خمیر دندانها مواد ساینده کمتری دارند.
 
اخیراً انواع مختلفی از خمیردندانها به بازار عرضه شده اند که حاوی ترکیبات بیشتر از مواد ساینده یا آنتی باکتریال می باشند ویا خمیردندانهایی که برای ازبین بردن رنگ دندانهای افراد سیگاری است. همچنین برخی از کارخانه های سازنده ادعا می نمایند که خمیردندان تولیدیشان حاوی عصاره های گیاهی و داروهای سنتی برای درمان بیماریهای لثه می باشند. لازم است تاکید شود که اصل عمل تمیزکردن دندانها بوسیله مسواک کردن (با تاکید بر روش مسواک کردن و نه نوع و جنس آن ) انجام می شود و خمیردندانها در این کار نقش کمک کننده و مساعد کننده دارند.
 
کاربردهای اختصاصی خمیردندانها به شرح زیر است:
1- كاهش پلاك میكروبی: معمولا خمیر دندان‌ها حاوی موادی هستند كه نقش آنها كاهش پلاك میكروبی موجود در سطح دندان‌ها و لثه است خمیردندان ها علاوه بر داشتن مواد ضد میكروبی، با ایجاد کف و همچنین سایشی که به واسطه وجود مواد ساینده ایجاد می نمایند این نقش را ایفا نموده، دندانها را در مقابل تجمع پلاك‌های میكروبی و نهایتاً بیماری‌های لثه حمایت می نمایند.
 
 
2- خاصیت ضد پوسیدگی: خمیردندان ها علاوه بر کمک به کاهش میکروبهای پوسیدگی زا به علت دارا بودن فلوراید باعث توقف پوسیدگی در مراحل اولیه و استحکام بیشتر مینای دندان و افزایش مقاومت دندانها در مقابل پوسیدگی میشود. این توافق وجود دارد که عنصر فلوراید در خمیردندانها مهمترین و مؤثرترین ماده برای سلامتی دندانها می باشد بنابراین مؤکداً توصیه می گردد افراد بزرگسال از خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده نمایند.
 
3-در دندانهای حساس به سرما، گرما ، شیرینی یا شوری: بافت اصلی تمام دندانها عاج میباشد كه دارای ساختمان میكروسكوپی متشكل از لوله های عاجی است. مواد داخل این لوله ها باعث انتقال حرارت و حس درد می باشند. عاج در قسمت تاج دندان به وسیله مینا و در قسمت ریشه بوسیله سمان پوشیده شده است. اگر به علت پوسیدگی، سایش یا شکستگی تاج، عاج دندان به محیط دهان باز شود به علت ساختمان میکروسکوپیک عاج دندانها حساس می‌گردد و هر تحریکی باعث درد و ناراحتی میشود. به منظور رفع این مشکل برخی خمیر دندانها حاوی استرانسیوم كلراید یا مواد دیگری می باشند که با رسوب در محل عاج مدخل لوله‌های عاج را مسدود می نمایند. تجویز این خمیر دندانها باعث رفع درد حساسیت از دندان‌های حساس میگردد. بدیهی است ضرورت دارد اشخاص مبتلا به دندانهای حساس جهت تشخیص قطعی به دندانپزشک مراجعه و مورد معاینه قرار گیرند. چرا که ممکن است در پوسیدگی دندانی موارد دیگری از بیماری ها با همین علائم دیده شوند که در آن صورت نیاز به درمانهای دندانپزشکی میباشد و تجویز خمیر دندان ضد حساسیت صحیح و کافی نمیباشد. معمولا در بروشور و یا بر روی بسته بندی خمیر دندانها مواردی را ذکر می کنند که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و مطالعات دقیق و کافی برای اثبات آن وجود ندارد. برای مثال در تحقیقی که در سال 1390 در یکی از دانشکده‌های دندان پزشکی انجام شد نشان داده شد خمیر دندان سفید كننده ای كه کمپانی سازنده آن ادعا کرده حاوی مواد ساینده بیشتری است در عمل با خمیر دندانهای ضد حساسیت تفاوت قابل ملاحظه ای ندارند.
 
آیا تغییر خمیر دندان و مسواک پس از مدت زمان معینی ضرورت دارد؟
بسته به شرایط نگهداری مسواک و نحوه استفاده از آن موهای مسواک خاصیت خود را از دست می دهند و بهتر است در زمان مناسب تعویض گردد و در مورد لزوم تعویض خمیر دندان هیچ شاهد مستندی وجود ندارد. هر چند که برخی از دندانپزشکان بر اساس استدلال توصیه می‌نمایند گاه‌گاهی خمیر دندان تعویض گردد؛ چرا که استفاده از یک خمیر دندان ممکن است باعث تاثیر بر فلورمیکروبی دهان گردد هر چند که تغییر خمیر دندان بی ضرر است اما شواهد كافی در مورد فوائد آن وجود ندارد.
 
آیا باقی ماندن خمیر دندان در دهان یا قورت دادن آن بلا اشکال است؟
در مورد دندانهای حساس دندان پزشکان توصیه مینمایند پس از مسواک کردن کف حاصل از خمیردندان به مدت چند دقیقه در دهان باقی بماند تا تاثیر بیشتر و بهتری در دندانهای حساس داشته باشد اما بلعیدن آن به هیچ وجه توصیه نمی شود. هرچند که خمیردندان ها مجوزهای لازم را از مؤسسات مسئول و ناظر بر سلامت مانند fda و مانند آن را دارا می باشند، به جهت ترکیبات متنوع و موجود بودن مواد غیر خوراکی مثل گلیسیرین و مواد ساینده و مانند آن بلع آنها مجاز نمی باشدو توصیه می گردد از بلع آن خودداری گردد.
29 فروردین 1394 - ساعت : 22:41
بازدید ها: 1441